Gepost door: prretje | december 1, 2013

‘De vlucht’

De vluchtEr zijn van die romans die zo binnenkomen dat je je hart in je borst onrustig voelt kloppen. Die zo indringend geschreven zijn dat je het haast niet kunt verdragen om te lezen wat het papier prijsgeeft. Die zo heftig zijn dat je het verhaal maar stukje bij beetje tot je kunt nemen.
Er zijn van die verbijsterende boeken die je fysiek uitgeput achterlaten maar die je nooit vergeet. Die je een treetje op de trap van inzicht laten stijgen. Die je, zonder dat je er bij nadenkt, een hand doet uitsteken naar de onschuldige jongen. Om ‘m, veilig in je armen, te beschermen tegen het kwaad, de angst en de eenzaamheid. Want geen enkele jongen wens je deze weg naar volwassenheid toe.

Wie aan zo’n zeldzame leeservaring toe is, kan ik ‘De vlucht’ van de Spaanse schrijver Jesús Carrasco van harte aanbevelen. Ik waarschuw alvast: huiver en genot worden uw deel.

Vanaf het begin is het duidelijk dat de naamloze jongen op de vlucht is. Hij houdt zich verscholen in een kuil in een olijfboomgaard voor een groep mannen die hem zoeken. Hij wacht tot het donker wordt om er ongezien vandoor te gaan. Weg van zijn familie en zijn dorp. Het blaffen van de honden, de stemmen die hem roepen (vooral die van de rechter), de warme urine die langs zijn benen wegloopt.
Als zijn achtervolgers hem niet weten te vinden, trekt de jongen de wereld in en begint aan een gruwelijke overlevingstocht door een onbarmhartig landschap. In de verzengende zomerhitte, in een onherbergzaam gebied dat vrijwel verlaten is vanwege de extreme droogte die de streek al meer dan een jaar teistert, treft hij een oude geitenhoeder met wie hij verder door de dorre vlakte zwerft. De oude man ontfermt zich over de jongen, ze houden elkaar in leven en het tweetal vlucht stapvoets in de richting van de bergen. Maar al snel voelt de jongen de hete adem van zijn achtervolgers, aangevoerd door de valse dorpsrechter. Een haast bijbelse tocht vol beproevingen volgt want ook de hitte, de honger en de uitputting eisen zijn tol.

Carrasco laat de lezer lange tijd onwetend over de reden van de vlucht. Door subtiele aanwijzingen, kleine details en flitsen herinnering begint in de loop van het verhaal het vermoeden te ontstaan over wat er is gebeurd. Een vader met een riem met een doffe, koperen gesp die op een dag de jongen, als een soort offer in tijden van droogte, uitlevert aan de rechter. ‘Een mooi ventje’, constateert deze vergenoegd.

CarrascoOver de rol van de geitenhoeder zegt Carrasco: “Hij vormt een tegenwicht tegen de wreedheid van de rechter en de vader. De jongen loopt van huis weg om zijn vel te redden en op zoek te gaan naar een andere manier van leven. De geitenhoeder is geen heilige, maar hij laat zich wel leiden door een moraal. Hij haalt die uit de Bijbel, die hij interpreteert op zijn eigen manier. Hij heeft een zekere waardigheid, is bereid zijn leven te geven om het kind een toekomst te bezorgen, leert hem een vak, geeft hem het goede voorbeeld en een moraal waar hij de rest van zijn leven iets aan heeft. Die moraal heeft de jongen van zijn vader niet meegekregen.”
De jongen vraagt op een bepaald moment aan de geitenhoeder waarom ze hun vijanden zouden begraven terwijl ze dit in het geheel niet verdienen. ‘Daarom moet je het doen’, antwoordt de herder simpel.
Tijdens zijn tocht leert de jongen over goed en kwaad, vergeving en barmhartigheid. In een paar dagen tijd wordt hij volwassen, op een manier die je een jongen niet toewenst: ‘Allemaal dingen die niet pasten bij zijn nog kneedbare brein, zijn benen in de groei, zijn hypotonische spieren, zijn postuur op weg naar een grotere, hoekigere pasvorm.’

Over zijn lyrische schrijfstijl vertelt Carrasco: “Poëzie is de hoogste vorm van literatuur. Ik heb een hang naar het poëtische, ook als ik proza schrijf. De dichter is een juwelier van de taal, iemand die aan een paar woorden genoeg heeft om een deel van de werkelijkheid te belichten dat in duister gehuld was. Die momenten van pure poëzie, daar doe ik het voor.”
De schrijver die dit beheerst, leidt zijn pen naar zo’n zin als deze: ‘Daarna sloeg hij onbewust zijn arm om die van de oude man en gaf zich over aan de slaap als iemand die aan zee de wind over zijn gezicht laat strijken.’

Een wreed, karig en schitterend epos, zoals de vlaktes van Extremadura schijnen te zijn waar deze ijzersterke roman zich afspeelt.

En toen brak de verlossende regen los…

De vlucht –
Jesús Carrasco

Advertenties

Responses

 1. het staat op mijn leeslijstje, alleen al omdat het in in de extramadura speelt
  waar we meerder keren hebben verbleven op een camping met een vlaamse gastvrouw.. Zoveel dingen beleefd en gezien, Heerlijk

  • Bedankt voor de reactie. Ik ben heel benieuwd hoe je het boek zult ervaren…
   Met hartelijke groet!

 2. Het is een prachtig boek. Ook het binnenland van Spanje is heel mooi beschreven. Het was een goed gekozen verjaardagscadeautje. Bedankt!

 3. ik probeer het te reserveren bij mijn bieb, maar ze weten het niet…
  heb het ook geprobeerd met boektitels van boekentips van Maaike en daar ook moeilijkheden mee ondervonden.

  ISBN nummer erbij zetten is misschien een oplossing.
  Ik wil graag eerst een boek lezen en als ik er iets,van vind zal ik het soms kopen om het nog een keer en nog een keer te lezen, tot ik sommige stukken zo op kan zeggen. Er staan hele ouwe boeken in de kast die ik nooit zal wegdoen omdat ik ze nog steeds met LOL terug lees
  Beekman en Beekman, voorgelezen door mijn geschiedenisleraar wanneer er iets te vierenwas.
  Sjowall en Wahloo, brunapockets die ik kocht van werk naar huis reizen enz. enz

 4. Een betere recensie en aanbeveling om het te lezen kan je niet krijgen… Ik ga op zoek… Niet naar Bol.com maar naar Waanders in Broeren(kerk).

  • Helemaal goed!! Laat je nog een keer weten wat je van het boek vond. Lijkt me leuk om te horen…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: