Gepost door: prretje | november 19, 2013

Pootjes uittrekken

IMG_9428kl

“Welke jongen van een jaar of tien heeft het niet gedaan?”, vroeg Midas Dekkers zich maandagavond hardop af. “Pootjes uittrekken bij een insect…”

In het kader van de leesbevorderingcampagne Nederland Leest was de bekendste bioloog van het land maandagavond gastspreker in de Katwijkse bibliotheek. Zo’n kleine honderd toehoorders pakten de kans om de officiële lofredenaar te horen vertellen over zijn liefde voor het boek ‘Erik en het klein insectenboek’ van Godfried Bomans. Maar Dekkers zou Dekkers niet zijn als hij op z’n eigen humoristische wijze niet breed uitwijdde over allerlei andere zaken zoals onder meer de hilarische colleges van professor Slijper over het mannelijk geslachtsapparaat. Met lichtbeelden.

Het doet Dekkers ‘een groot genoegen’ het werk van Bomans onder de aandacht te brengen. “Het is een groot raadsel waarom hij ogenblikkelijk na zijn overlijden in een diepe vergeetput is gelazerd. Misschien wel omdat hij werd weggezet als humorist. En dat was ooit het ergste wat een schrijver kon overkomen.”

IMG_9437kl

Bomans wordt volgens Dekkers vaak herinnerd om zijn oubolligheid. “Dat weerhoudt mensen ervan om zijn frisse werk te lezen. Daar behoort Erik zeker toe. In dit werk gaan de humor en wijsheid van Bomans gelijk op. Erik is juist een van de laagdrempelige boeken waarvoor je als niet-lezer wordt beloond. Het is makkelijk te lezen. Logisch, Bomans was een voortreffelijk schrijver. Je wordt er al snel ingezogen. Het is leuk. Je wordt er wijzer van. En dan denk je al snel: kom, ik lees nog eens een boek. Het is daarom bij uitstek een boek waarvoor Nederland Leest is bedoeld.”

IMG_9432kl

Nederland Leest loopt nog tot 30 november. Leden van de bibliotheek kunnen tot die datum gratis het boek ‘Erik of het klein insectenboek’ ophalen in een van de vestigingen. Op 30 november kan bovendien met dit boek als toegangsbewijs in de hand, gratis Naturalis bezocht worden. En dáár is dan de jonge bioloog Freek Vonk weer te vinden.

Of Midas Dekkers deze enthousiaste slangenbewonderaar als zijn opvolger ziet, vroeg ik hem. Als ik zijn antwoord goed begreep, is hij nog steeds op zoek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: