Gepost door: prretje | oktober 1, 2013

Op slot

IMG_8715kl

Het strand in Katwijk is op slot. En dat is een vreemde gewaarwording voor Katwijkers want het strand en de zee is hun territorium.

Vandaag is er een begin gemaakt met Kustwerk Katwijk. De waterkering in Katwijk voldoet niet aan de gestelde veiligheidsnormen. Een veilige waterkering zorgt er niet alleen voor dat de Katwijkers droge voeten houden maar is ook van groot belang voor aanzienlijke delen van de Randstad. Daarom is besloten een dijk in duin aan te leggen om de zwakke plek te versterken. Een robuuste en duurzame oplossing : als over vijftig jaar aanpassingen nodig zijn, is dit zonder veel ingrijpen te realiseren.

IMG_8722kl

Door de nieuwe waterkering komt het hele centrum van Katwijk binnendijks te liggen. Dit maakt het mogelijk om een parkeergarage te bouwen, vlak achter de nieuwe dijk. Zo kan Katwijk meer en ondergrondse parkeerplaatsen realiseren. Tegelijkertijd ontstaat door de bredere duinen meer ruimte voor natuur en recreatie. Het hele gebied wordt opnieuw ingericht.
“Met één ingreep realiseren we kustversterking, meer parkeerplaatsen en natuur- en recreatiegebied. Zo maken we werk met werk”, staat er op de website te lezen.

IMG_8717kl

In de praktijk betekent dit dat het strand vanwege de uitvoering van de werkzaamheden grotendeels op slot is gegaan. Vanaf nu is alles gericht op het suppleren van zand, de aanleg van de Dijk-in-Duin, de parkeergarage en de inrichting van de kuststrook. Vanaf 1 april 2014 moet het strand weer toegankelijk zijn, maar ook dan zal er nog wel gewerkt worden aan de inrichting van het gebied en de parkeergarage.

Gelukkig staan er ruim 60.000 inwoners van Katwijk achter de hekken om een oogje in het zeil te houden en om gevraagd en ongevraagd commentaar te leveren. Ik zei het al: het strand en de zee is van de Katwijkers en de Katwijkers zijn van het strand en de zee.

Advertenties

Responses

  1. Alleen jammer dat dat strand straks niet meer te zien zal zijn. Het ligt ruim honderd meter verder, aan het zicht onttrokken. Dat is hééél erg ongezellig Ik wilde schrijven: ‘… ongezellig om te zien’, maar zo’n aanvulling van de zin behoort straks niet meer tot de mogelijkheden. Komen er ook liften en rolbanen door het ‘duingebied’ voor al die oudere Katwijkers om straks de zee weer te kunnen zien? Het strand komt veel te ver naar voren en zo wordt de kustlijn op een onnatuurlijke manier onderbroken en moet er om de vier jaar weer zand op het strand gespoten worden. En dat kost geld!!! Nee, hier hoef je echt niet blij mee te zijn. Nee, het strand en de zee zijn straks niet meer van de Katwijkers, voor altijd uit elkaar, onherstelbaar. (Wat dat betreft heeft Noordwijk het beter voor elkaar. Daar kunnen ze nog terug. Daar ligt geen betonnen muur in de duin.)

  2. Kom, kom, niet overdrijven, zou ik de heer De Vink willen toeroepen. Die Boulevard is sinds 1945 altijd een architectonische en planologische ramp geweest, en de recente herinrichting heeft daar bepaald geen goed aan gedaan. Lelijke huizen, te veel autos, wielrenterreur. Als bijna geboren en getogen Katwijker heb ik helemaal niks met de Boulevard, juist vanwege het ongezellige karakter. Veel erger kan het niet worden. Laten we hopen dat die extra duinenrij juist mogelijkheden biedt om er nu wat van te maken. En als je de zee wil zien, dan loop je gewoon een paar metertjes extra westwaards.

  3. Dat is het nou juist, je ziet de zee niet meer, het is geen boulevard meer. Het wordt ‘Katwijk aan de Duinen’, zoals je vroeger Katwijk aan Zee had en nu nog steeds Katwijk aan den Rijn. En wat je ziet is een, opnieuw, kunstmatig opgeworpen geheel, met hier en daar een ingang van een parkeergarage. Ik hoop dat het allemaal meevalt.

  4. Maar in Parijs stikt het van de boulevards die niet aan zee liggen! Als een wandelpromenade over de ‘duinenrij’ wordt aangelegd, dan kan dat wellicht een aardig en rustiger alternatief voor de te drukke Boulevard zijn.

  5. Irene….. In de Telegraaf van vandaag wordt nu pas over de renovatie van hét Katwijkse strand geschreven ……


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: