Gepost door: prretje | september 29, 2013

Vierkante ogen

NFF

Een mooie herfstdag is niet het ideale decor voor de Volkskrant Nederlands Film Festival Dag. Toch zat ik, samen met 900 andere mensen, vandaag in de Stadsschouwburg van Utrecht om drie nieuwe films te bekijken die de filmredactie van de Volkskrant geselecteerd had.

Na een fietstocht in de vroege morgen naar Leiden, een treinreis naar Utrecht, een wandeling door deze stad en een bakkie koffie op de rode loper begonnen we met ‘A long story’. Samen met weduwnaar Ward (een rol van Raymond Thiry) reisden we af naar Roemenië en de Zwarte Zee om de moeder op te zoeken van de 9-jarige Mihai. Een mooi en ingetogen gespeeld drama, sober en juist daardoor indrukwekkend. “Het moeilijkste was om het goede Roemeense mannetje te vinden die Mihai zou spelen maar dat is ons uiteindelijk een week voor de opnamen gelukt. Het klikte meteen prima met Raymond en hij was totaal niet onder de indruk van ons hele filmcircus”, onthulde regisseur Jorien van Nes na afloop.

Even een krentenbol in de buitenlucht voordat we ‘Op zee’ terecht kwamen. Een meeslepend televisiedrama, gebaseerd op de roman Op Zee van Toine Heijmans, over een vader die tijdens de laatste etappe van zijn solozeiltocht zijn dochtertje aan boord krijgt, totdat de realiteit heel anders in elkaar blijkt te steken. Een kortere film waarvan in de pauze bleek dat haast iedereen er een andere uitleg aan gaf.

De laatste film, gebaseerd op de bestseller van Cynthia McLeod, had de afgelopen week de meeste publiciteit gekregen. Een historisch drama over twee jonge vrouwen op een suikerplantage in het achttiende-eeuwse Suriname. Misschien iets te romantisch neergezet, al vertelde regisseur Jean van de Velde dat hier bewust voor gekozen was en dat het recht deed aan de roman.

Loopje door de stad, trein naar Leiden, fietstochtje naar huis en rond 19.15 uur rolde ik m’n huis weer binnen. Met vierkant oogjes. Zelden op een dag zo weinig gedaan en zoveel meegemaakt: ik was er gewoon een beetje moe van.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: