Gepost door: prretje | juli 23, 2013

Ambtelijk gezeur?

IMG_7218kl“En wat hangen daar toch voor labeltjes aan die fietsen? Ik kan het niet lezen. Ambtelijk gezeur?”, vroeg Leendert gisteren naar aanleiding van een foto in m’n blogje Zomers beeld.

De Boulevard kleurde gisteren op een aantal plekken oranje. Talloze fietsen stonden, opgesierd met een opzichtige hanger, op hun eigenaars te wachten die zeulend met zware tassen van het strand kwamen.
“Wat is dít nou weer voor onzin?”, luidde het massale commentaar van een groep jongeren op weg naar huis. Ze rukten het gemeentelijk schrijven van hun fiets en wierpen het nonchalant ter aarde. Ik pakte zo’n weggegooid label op en las de tekst:
“Dit lijkt een mooie plek voor uw fiets, scooter, brom- of snorfiets, maar hulpverleners en passanten kunnen er nu niet langs. De meeste mensen zetten hun voertuig in de daarvoor bestemde rekken of vakken, u voortaan toch ook?”

Ambtelijk gezeur? Ik denk ’t niet.
Het zal je moeder maar zijn die op het strand onwel wordt vanwege de hitte, of je peutertje die levenloos uit de branding wordt gehaald en dat dan de reddingstroepen er niet bij kunnen komen omdat de op- en afritten naar het strand totaal zijn geblokkeerd…
Het is begrijpelijk dat de gemeente er alles aan doet om de strandgangers bewust te maken van de consequenties van hun parkeergedrag. Alleen is de vraag of die oranje stuurflyers de truc gaan doen. Gezien het feit dat het grootste deel van de voorlichting op de grond belandde en er vandaag misschien nog wel meer vervoermiddelen hinderlijk in de weg stonden, vraag ik me dat af.

Misschien is het handiger om ervoor te zorgen dat er, ook met drukte, voldoende rekken en vakken zijn waar de mensen hun voertuigen in kunnen zetten. Ik ben benieuwd of die suggestie op een oranje hanger aan de klink van de gemeentehuisdeur wél wordt opgepakt.

Advertenties

Responses

 1. Ik hoorde eens van een van de parkeercontroleurs hoe er zelfs wel eens op een drukke dag werd geparkeerd voor de uitgang van de loods van de KNZHRM, zodat de reddingsboot er niet uit kon. Sommigen van die mensen kwamen nog bezwaar maken tegen hun bekeuring ook.
  Een gezonde man parkeerde zijn auto op een parkeerplaats voor gehandicapten op de Boulevard. Hij maakte bezwaar tegen zijn proces verbaal, want waar kon hij anders parkeren? Hij woonde 500 verder.

  Die suggestie van jou kan je wel vergeten natuurlijk. Ten eerste komen er maar bar weinig van intellect getuigende reacties vanuit het ambtelijk apparaat (daarover straks meer). Ten tweede is er op zo’n uitzonderlijke dag natuurlijk geen beginnen aan – niet aan het parkeren van tweewielers, van auto’s of zelfs maar aan het oversteekgedrag van wildlopers. Op het gemeentehuis zouden ze nog niet eens lachen over jouw suggestie, ze lezen ‘m nog niet eens.

  Maar nu komt ‘ie: je weet hoe ze in Rijnsoever bezig zijn met het vervangen van allerhande leidingen. Daarbij worden woonerven via de hoofdroute afgesloten, en moet het verkeer over de paden achter de huizen via een ander woonerf naar en van de Rijnsoever weg. Toen ik naar m’n moeder reed, bleek dat er ook op de enige beschikbare vervangingsroute een gat werd gegraven. Ik kon er met de compacte Honda net aan langs, nadat de graver een oranje/witte markeringsbord weghaalde. Ik heb toen de gemeente gebeld om ze er op te wijzen dat er op de enige beschikbare route ook werd gegraven, en dat hulpverleningsdiensten er niet langs zouden kunnen. Dan krijg je dit antwoord: “Meneer, daar kan een vrachtwagen nog langs.” “Mevrouw, ik vertel u net dat mijn Honda er amper langs kon.” Antwoord: “Meneer, iedereen kan toch de tweede toegang van dat woonerf gebruiken?” Dat woonerf heeft maar één toegangsweg. Al sinds 1979.

 2. Inderdaad dus toch: ambtelijk gezeur. Hier is waarschijnlijk wekenlang over vergaderd, wat er op die briefjes moet staan, en het werkt niet, want die briefjes worden niet gelezen. En weet je waarom het ook niet werkt. Stel, je zet je fiets daar om een uurtje of tien in de ochtend neer, beter is na twee uur ’s middags, om de ergste uv-straling te vermijden, en je komt na een lange, lome dag, met dutje, door het geluid van de zee, moeizaam de hoogte op, en je pakt je fiets, die daar de hele dag in de weg gestaan heeft, en je ziet dat briefje, ja, wat denk je dan: waarom hebben ze m’n fiets niet weggehaald, niet een stukje opzij gezet? In plaats van er een schitterend gelay-out kaartje aan te hangen, met een al even schitterende tekst? Waar is de sterke niet-vergaderende of tekstjes om sturen vlechtende ambtelijke arm gebleven die de fietsen opschuift, desnoods wegbuldozerd van het strandpad. Dat strandpad, dat was ook iets wat ik helemaal niet kon zien natuurlijk aan die foto, waar of die fietsen wel helemaal stonden. Maar nogmaals, als je ze daar een dag laat staan met een papieretje d’rom, die fiese, ja, dan komt er geen hulpdienst of wie of wat ook langs.

 3. Ik ben het met Leendert eens dat zo’n ludieke zacht gekookt ei aanpak niet werkt. Het heeft er de afgelopen decennia toe geleid dat iedereen denkt dat alles wel kan – want er gebeurt toch niets. En het is natuurlijk een mooie manier om te zeggen dat je iets doet zonder iets te doen.

 4. En maar vergaderen en mooie labeltjes maken…

 5. Simpel om de boel zo af te kraken. Dat een groot deel het niet leest, wil niet zeggen dat een ander deel het ook niet leest. Alles begint met bewustwording en daarna een stapje verder. Wat dit overigens met ambtelijk gedoe te maken heeft, weet ik niet.

  • Bewustwording op deze manier werkt niet. Dit probleem speelt al jaren, en ondanks alle aandacht daarvoor worden die fietsen daar gewoon neergezet. Een aantal jaren geleden zijn die fietsen op een vrachtwagen geladen, en konden de mensen die op een bepaalde plek ophalen – met reprimande. Dat werkte. Maar door gebrek aan consequentie (of menskracht?) verwatert dat. Ik heb zelf het idee dat de medewerkers van de gemeente natuurlijk – en begrijpelijk – geen zin hebben in de tirades en beledigingen die zij dan naar hun hoofd krijgen.

 6. Er is te weinig blauw op stráát.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: