Gepost door: prretje | juli 12, 2013

Stonerhype

stonerMeer dan 100.000 exemplaren werden al van de Nederlandse vertaling verkocht: de roman ‘Stoner’ van John Williams.

Bijna 50 jaar verstopt geweest in de krochten van de literatuur en toen ging het vuurtje heel langzaam te branden. Mensen begonnen over het boek te praten, onder fijnproevers ging het van hand tot hand en daarna gingen BN’ers het aanprijzen. Zoals Arnold Grunberg in de Volkskrant: “Na het lezen van ‘Stoner’ dacht ik: ik ben mijn tijd aan het verdoen, ik moet leraar worden. Als u een boek wilt lezen dat uw leven gaat veranderen, lees dan ‘Stoner’.”

En daarna in verschillende recensies:
“Literair goud”, “Een boek dat je wegblaast, dat je verbijstert, dat je in je diepste ziel raakt”, “Een perfecte roman, zo prachtig verteld, zo schitterend geschreven en zo hartverscheurend dat hij je de adem beneemt”, “Emotioneel helder”, “Magic.”

Over het teleurstellende leven van een universiteitsdocent.
Met een diepe psychologie en een door melancholie getemperd realisme wordt het verhaal van Stoner verteld, zoon van een arme boerenfamilie, die literatuurprofessor wordt. Hij doorstaat een ongelukkig huwelijk, ziet zijn dochter aan de drank gaan, vindt geluk in een onmogelijke relatie met een studente, maar wordt vlak voor zijn pensioen ziek en sterft. Op de universiteit gaat Stoner gebukt onder de intriges van een doortrapte collega, maar hij verliest zijn integriteit niet. Als een ware stoïcijn doorstaat hij alle ellende waardig. Voor zijn omgeving lijkt hij een kleurloze professor, maar voor de lezer wordt Stoner een held die je niet snel meer vergeet.
Een spectaculair onspectaculaire roman over het leven van een weinig opmerkelijke man, vormgegeven in bijna perfecte en precieze taal, met een ingetogen wijsheid.

Mooie zinnen:
“In zijn drieënveertigste jaar leerde William Stoner wat anderen, veel jonger, voor hem hadden geleerd: dat degene van wie iemand aanvankelijk houdt niet dezelfde is als degene van wie die later houdt, en dat liefde geen eindpunt is, maar een proces, waarin de een probeert de ander te leren kennen.”

Het hoe en waarom van de enorme hype rond dit boek is mij niet helemaal duidelijk. Maar hoewel ik niet van de plotselinge rages ben, is mijn antwoord op de vraag om ‘Stoner’ wel of niet te lezen: zeker doen. Gewoon over een jaar, als niet iedereen ’t meer leest.

Advertenties

Responses

  1. Ook toevallig zeg… heb ‘k net van de week gekocht…als gevolg van al die aanbevelingen middels radio e.d. Nog geen woord ingelezen…..

    • Da’s inderdaad toevallig, Fred.
      Zeker lezen dus, maakt niet uit wanneer 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: