Gepost door: prretje | juni 19, 2013

Struinen door de duinen

IMG_6241kl Maanden terug prikten we de datum al: 19 juni zou de dag worden voor ons gezamenlijke dagje uit.

Wat wij, drie vrouwen die elkaar slechts één keer per jaar treffen, niet van tevoren konden weten is dat precies voor deze dag een rampzalig weerscenario voorspeld werd: extreme hitte en horrorbuien. Geen hindernis of reden om ons plan te annuleren, vonden wij. Gewoon vroeg weg, zonnebrand, petje, extra water, plu, regenjasje en goed humeur mee en óp naar het Noord-Hollands duingebied bij Schoorl en Bergen voor een wandeling van 18 kilometer.

IMG_6240klOnderweg vermaakten de eerste druppels de ruitenwissers en toen we ons begintraject door de geurige naaldbossen aflegden, hoorden we de laatste spetters vallen maar echt nat werden we er niet van.
“Weten jullie dat al die dennen hier geplant zijn om het stuiven tegen te houden?”, doceerde onze wandelgidsdrager. Nee, dat was ons niet bekend. Waar we het alle drie direct over eens waren, was de weldadige rust die er in het Bergerbos heerste.

IMG_6245klOp ons gemak maakten we plaatjes: van een duinmeertje, een boom in een heideveld en van de fluwelen bladeren van de koningskaars.
“Hé, drie wilde vrouwen, zijn jullie de groep soms kwijt?”, riepen een paar bosarbeiders ons toe. Niet-begrijpend keken we elkaar aan, zwaaiden vriendelijk en vervolgden onze weg.

IMG_6250klOver schelpenpaadjes en door mul zand naderden we Bergen. En dáár pas bleek dat niet het weer maar een totaal ander fenomeen onze grootste hindernis van de dag was. We liepen in de richting van kaasboerderij De Franschman toen we genoodzaakt waren in te voegen in een enorm lint van lopers.
“Ja, wij doen mee aan de Plus Wandel4Daagse Alkmaar. Met 9000 lopers. O, komen jullie uit Katwijk? Da’s van de Kippenloop, hè. Geweldige tocht met die kippenpoten in Panbos. Lopen jullie gezellig met ons mee…?”
Nu snapten we de opmerking van die bosbewerkers ook ineens beter.

IMG_6252klNEE! We deden er alles aan om uit de drukte van de menigte te komen maar bij binnenkomst van het normaal rustige kunstenaarsplaatsje Bergen, zakte ons de moed in de schoenen. Wat een drukte! De mooie Ruïnekerk was omgetoverd tot een massale lunchplek en blarendoorprikspot. André Hazes en Jo met de banjo knalden uit de luidsprekers. Het kostte ons de grootste moeite om een plekje op een terras te veroveren. We bleven er net zolang zitten tot het merendeel van het wandelvolk weer ‘en route’ was.
“Moeten jullie niet…?”, vroeg een aan rosé nippende Bergense die haar dorp weer terug wilde hebben.
“Nee!, daar horen we niet bij. Wij hebben ons eigen intieme tochtje”, schoten we een paar maal in de verdediging.

IMG_6253klGelukkig ging onze route na Bergen een andere kant op. Opgelucht kozen we ons eigen pad maar werden resoluut teruggefloten. “Pffff, dames jullie gaan verkeerd! Híer moeten jullie heen….”, gebaarde een verkeersbrigadier driftig.
“Man, vlieg op!”, dachten we hardop terwijl we stoïcijns doorliepen. Nog zeker vijf minuten hield de volhardende vrijwilliger zijn snerpende fluiten vol voordat hij besloot ‘die wilde vrouwen’ hun gang te laten gaan.
Voor ons keerde het genoegen terug. Lekker lopen, uitgebreid discussiëren, genieten van een mooie tuin.

IMG_6255klOf van een bedje sla op een zorgboerderij.

IMG_6261klOf van een bijzondere kippenwoning.

IMG_6260klDe laatste kilometers sjouwde ik nog twee fuchsiaplantjes mee die ik kocht van een kar langs de weg.
Nog een hindernis?
Welnee, gewoon een groene herinnering aan een heerlijke dag in één van Nederlands mooiste wandelgebieden. En in uitstekend gezelschap.

Advertenties

Responses

 1. Mooi verhaal Irene en een prachtige tocht hadden jullie.

  • Ja klopt, het was heel afwisselend en lopen is gewoon zo ontspannend. Fijn dat jullie zo een beetje hebben kunnen meegenieten.
   Lieve groetjes!

 2. “…het normaal rustige kunstenaarsplaatsje Bergen.” Dat doet mij vermoeden dat je er niet heel vaak komt. Het is er namelijk altijd druk. En de terassen zijn meestal bevolkt door totaal verkeerde types mensen. Jammer, want het is op zich een leuk plaatsje.

  • Ja, in het weekend wellicht maar toch niet zomaar op een willekeurige woensdag in juni???

   • Ja, in het weekeinde is het een regelrechte ramp daar, zo’n beetje à la Lage Vuursche. Maar bij mooi weer kan het ook door de week best druk zijn – de grijze brigade heeft natuurlijk de tijd aan zichzelf, terwijl mensen in de zachte sector bijkans altijd vrij lijken te hebben. Het gekke is, dat het in Bergen aan Zee meestal rustiger is!

   • Moet ik mij aangesproken voelen door de strofe dat mensen in de zachte sector bijkans altijd vrij lijken te hebben? Nee, dat hoef ik niet. Ik krijg nu eenmaal niet meer dan 27 uur betaald (al werk ik er zeker 30), woensdag is mijn vrije dag en ja, dan geniet ik ervan 🙂

 3. Wat een prachtig verhaal!! Maakt het wachten in de wachtkamer een stuk aangenamer :):)

  • Hahaha! Heb ik toch nog een functie, Mirjam…. Succes daar!

 4. Op de hoek De drie pilaren…. de plek waarop m’n opa z’n slagerij had….

  • Echt waar? Wat grappig. Een chique slagerij misschien 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: