Gepost door: prretje | mei 27, 2013

Respect!

IMG_5856kl“U kunt de wind niet veranderen.
Maar hoe de zeilen staan, bepaalt u zelf.”

Dat was het motto van de wijkbijeenkomst die gisteravond in de bibliotheek werd georganiseerd en die ging over het onderwerp ‘Hoe om te gaan met hangjongeren’. Spreker Hans Kaldenbach, een specialist die trainingen en lezingen geeft over straatcultuur en over korte lontjes, had voor deze gelegenheid een acteur meegenomen. Een lastige jongere dus.

Een gevarieerd gezelschap had zich verzameld voor deze ‘met jongeren omgaan-avond’. Wijkbewoners, jongerenwerkers, een wijkregisseur, vrijwilligers van de verslavingszorg, een politieagent, collega’s. Stoere mannen, boze vrouwen, onzekere mensen.
“Het doel van vanavond is het begrijpen van gedrag, het snappen ervan. Maar let op: je hoeft voor dat gedrag geen begrip te hebben”, houdt Kaldenbach zijn toehoorders voor.
Wat je in in ieder geval níet moet doen bij vervelende jongeren is aanraken, aanwijzen of vies aankijken. Wat je wél zou kunnen doen is ze gedag zeggen of bijvoorbeeld een hand geven, vriendelijk zijn, ze laten voelen dat je niet tegen ze bent, een bondje met ze sluiten als middel, het wantrouwen neutraliseren, ze op hun kwaliteit aanspreken. Het is belangrijk om contact op te bouwen en om tijd te investeren op het moment dat er nog niks aan de hand is.

Veel reacties, allerlei verhalen, de mogelijkheid om situaties te oefenen, concrete tips, minder raakbaar worden door je bewust te zijn van je ‘kwetsbare onderwerpen’, karatereacties (gelijk toeslaan) of judoreacties (eerst even nadenken om het op een andere manier te doen).
“Ik heb hier vanavond zeker weer iets geleerd”, zei een buurtgenoot die ik nooit eerder in de bieb had gezien, na afloop op weg naar huis. Hij had twee boekjes van Hans Kaldenbach onder de arm geklemd. “Ga ik toch nog eens een boek lezen”, lachte hij.

Respect!

IMG_5849kl

Advertenties

Responses

  1. Zijn dat die hangjongeren, op de foto?

    • Nou, die met het petje is de hangjongerenacteur (niet te verslaan, die goser) en die anderen zijn mensen uit het publiek die in allerlei situaties mee konden doen. Gelukkig had ik de camera vast… 🙂

  2. Helaas is het woord ‘respect’ een leeg en inhoudsloos woord geworden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: