Gepost door: prretje | mei 21, 2013

Bedelnon

IMG_5426kl “Hoe is het mogelijk”, verzucht de man die tienduizenden kilometers in deze streek op de racefiets heeft afgelegd, “dat ik hier toch nog een bergpaadje vind dat ik nog niet kende.”

Wij zijn met de Landrover op weg het plaatsje Bocairent voor een tochtje binnenland. Het plan om ‘beneden door een dal via een oud spoorwegtracé’ te rijden wordt onverwachts omgezet in ‘hoog tussen de bergen via rustige weggetjes’.

IMG_5495klIk vind alles best, voor mij is elk pad nieuw en elk dorpje een verrassing. Zoals Agres, een slaperig plukje huizen dat zich al sinds de middeleeuwen onderaan een berg verzameld heeft.

IMG_5503klMet de kuiten in de klimstand lopen we naar het hooggelegen Franciscaner klooster.

Agres-MonesterioAan de brandende lichtjes in de grot voegen we er twee toe. “Lieve Marietta en Marieke, we denken aan jullie!”

IMG_5566klAls we aan het begin van de avond in Bocairent aankomen, zien we gelijk dat we goed zitten in dit sfeervolle middeleeuwse dorpje.

IMG_5513klWe zijn nog net op tijd om de sneeuwput te bekijken en rond te drentelen over de klinkerstraatjes.

IMG_5559klAls we de volgende ochtend ontwaken, roept de zon al: “Mensen, opschieten met dat ontbijtje, het is nu precies de goede tijd om de weg naar de kruisweg te betreden die op de helling buiten het dorp ligt.”

Bocairent-SpanjeWe lopen met ons drietjes de Via Dolorosa en hebben na elke bocht weer een ander zicht op Bocairent. Van statie naar statie (de huisjes met een beeltenis die een scène uit de lijdensweg van Jezus en zijn stervensproces uitbeeldt).

IMG_5541klHet is zo rustig en mooi buiten. De enige persoon die we tegenkomen tijdens onze tocht omhoog naar het klooster is deze pelgrimsloper.

Irene-1600Na een café con leche op het plein zoeken we de brug aan de andere kant van ons lievelingsdorpje op. Nog een plaatje voor we de terugtocht aanvaarden. Nu wél via de oude spoorlijn, maar dan is vanwege de regen het Spaanse landschap allang in Schotse sferen gehuld.

Het zal wel door die kloosters komen maar ergens is er op de weg naar huis een irritante bedelnon aan boord gekomen van de Landrover die telkens hetzelfde zegt en vraagt: “Wat een onvergetelijk uitje was dit! Zullen we volgend jaar alsjelieft weer zoiets leuks gaan doen?”

Advertenties

Responses

  1. Wat is een sneeuwput? Ik bedoel, het gaat sneeuwen dit weekeinde in de Ardennen en in het Sauerland, maar Spanje?

    • De putten zijn vooral te vinden in de provincies Alicante en Murcia en dateren vanaf de Romeinse tijd, maar diegene die nu nog te vinden zijn dateren van meer recentere tijd. Vanaf de 16e tot de 19e eeuw. De putten zijn vaak hooggelegen en meestal te vinden aan de noordkant van de helling op een hoogte van boven de duizend meter want daar valt de meeste sneeuw. Maar hoe werkt eigenlijk zo’n ijs- of sneeuwput? Ver buiten het dorp werd door de plaatselijke bevolking een groot gat gegraven. Tientallen meters diep en met een doorsnede van wel bijna twintig meter. Kijk je naar binnen in een dergelijke put dan zie je het prachtige metselwerk dat in die tijd nog puur handwerk was. Het kostte de mensen enorme moeite om alleen al de put uit te hakken in de toch meestal rotsachtige bodem. Om daarna de stenen naar de plaats van bestemming te vervoeren en de hele put op te metselen. Dat moet een gigantisch karwei geweest zijn.

      De functie van deze sneeuwputten was het produceren van ijs voor de zomerperiode. IJs was en is een belangrijk product dat voor diverse doeleinden gebruikt werd en wordt. Variërend van het bewaren van voedsel tot het gebruik bij medische ingrepen. Het koninkrijk Valencia was ooit één van de belangrijkste producenten en gebruikers van ijs in Spanje. Aan het einde van de achttiende eeuw werd er ongeveer twee miljoen kilo ijs per jaar getransporteerd naar alleen al de stad Valencia. Tijdens dat transport, dat meestal met paard en wagen of per ezel gebeurde verloor men al een flinke hoeveelheid ijs door het smelten ervan. Later werd het ijs per schip naar de plaats van bestemming vervoerd. Denk dan aan plaatsen als Ibiza en Noord- Afrika. Dat vervoer vertrok in die tijd uit de haven van Alicante. De toevoer van het ijs was uiteraard afhankelijk van de sneeuwval in de winter. Geen sneeuw, geen ijs!

      • Inventief. Nooit geweten dat men vroeger zo iets deed. Bedankt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: