Gepost door: prretje | december 28, 2012

Tweede kans

second chanceVanochtend las ik in de Volkskrant een artikel dat me trof. Aan het woord waren de broer en zus van een man die zes jaar daarvoor op brute wijze in zijn bed werd vermoord door drie jongemannen met als opbrengst, bleek later, een portefeuille, een rijbewijs en 50 euro.
Broer en zus vertelden over hun verdriet, hun woede en de heftige emoties waarmee ze worstelden. Toch voelde de zus bij de eerste zitting al voornamelijk medelijden met iedereen die hierbij aanwezig was: “Ik zag een rechtszaal vol verliezers.”
Waar haar broer in eerste instantie aan haat en negatieve gevoelens ten onder dreigde te gaan, wist zij in de loop der tijd ook hem steeds meer te overtuigen: “Wat win je met vergeldingsdrang? Bitterheid? Haten is zonde. Want dan is jouw leven verloren, dat van je broer en dat van die daders. Allemaal verliezers.” De echte ommekeer kwam na een gesprek in de gevangenis met een van de moordenaars van hun broer. “Spijt is zacht uitgedrukt voor wat die jongen voelde.”

Broer en zus schreven deze dader later een brief. Dat ze niet konden vergeven wat er was gebeurd maar dat ze wel in staat waren om hém te vergeven. Dat ze hoopten dat het hem goed zou gaan en dat het niet aan hun was om niet toe te staan dat hij nog iets van zijn leven maakte. Dat hij een tweede kans verdiende.
Deze houding leverde hen veel kritiek op maar ondanks dat volhardden zij in hun standpunt. “Ik hoop dat mensen meer gaan nadenken voor ze een ander veroordelen. Dat ze meer begrip voor elkaar kunnen opbrengen.”

Waarom hou ik zo van dit soort verhalen, vraag ik mezelf af.
Misschien omdat het soms zo weinig ‘in’ is om mensen een tweede kans te geven.
Misschien omdat in allerlei situaties te makkelijk wordt gekozen om mensen uit het hart te bannen en weg te gooien als oud vuil.
Misschien vooral omdat ik mensen die termen als vergeving en begrip weten te hanteren van een hoge, morele standaard vind.

Advertenties

Responses

  1. Mooi geschreven Irene! x


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: