Gepost door: prretje | oktober 18, 2012

Vieren, herdenken en vieren

Half twee bij ’t Veerhuis voor een lunch.

Om aan deze afspraak tegemoet te komen, stappen er vier op de fiets en een vijftal vertrekt later per auto. Precies tegelijk arriveren we bij onze favoriete herberg in Opheusden.

Tradities die prettig zitten moet je in ere houden en met z’n allen aan een lange tafel in de sfeervolle gelagkamer van ’t Veerhuis is zo’n traditie die past als een comfortabel jasje.

Als het tijd is om op te breken, gaan we met het pontje over de Neder-Rijn naar de overkant. Een Hollandser landschap is er haast niet te verzinnen.

“Hebben jullie zin om even bij het militair ereveld op de Grebbeberg te kijken?”, stel ik voor. De drie jeugdigen, hun oma en ik lopen langzaam langs de graven van honderden Nederlandse militairen die in de strijd tegen de Duitsers gevallen zijn. “De oudste die ik gezien heb is 54 jaar maar verder zijn ze haast allemaal 19 of 20 jaar, zo jong nog”, zegt de eveneens 19-jarige vriendin van m’n neef.

Vol aandacht kijken we naar de filmpjes in het informatiecentrum. Over de strijd om de Grebbeberg die van 11 tot 14 mei 1940 duurde. Een man die vertelt hoe zijn broer zich met z’n groepje medesoldaten overgaf aan de Duitsers en als eerste met opgeheven handen uit hun schuilplaats tevoorschijn kwam en zonder pardon werd doodgeschoten. Net als de volgende.

In steen is het volgende gedicht van J.C. Bloem uitgebeiteld.

Vijf dagen – en de vrijheid
Ging verloren

Vijf jaren – en eerst toen
Werd zij herboren

Zo moeizaam triomfeert
Gerechtigheid

Aan dit besef zij deze
Grond gewijd.

Momenten van herdenking worden opgevolgd door vrolijker zaken. Want hoewel het jonge koppel er niet intrapte om de rekening voor de familielunch te betalen als feestelijk bewijs, is het vandaag wel de dag dat Raymon en Marita één jaar samen zijn. Gefeliciteerd!

Advertenties

Responses

  1. Leuke foto van het koppel! De groeten aan iedereen! (Cokky)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: