Gepost door: prretje | september 6, 2012

Verloren levenslust

“Welk geluid maakt een negenentachtigjarig hart dat breekt? Misschien niet veel meer dan stilte, maar in elk geval een nietig, iel geluid. Ik ben zo lamgeslagen door verdriet dat niets meer kan troosten. In mijn schedel zit een soort gesmolten bol in plaats van hersens, en ik gloei daar van afgrijzen en ellende.”

Hoofdpersoon van de roman waarin deze zinnen te lezen zijn, is Lilly Dunne. Ze woont in een huisje aan het strand aan de Amerikaanse oostkust. Het is de eerste dag na de zelfmoord van haar kleinzoon Bill die ze sinds hij twee jaar was, heeft opgevoed. Met zijn dood heeft Lilly niet veel meer om voor te leven maar voor ze sterft besluit ze haar herinneringen op papier te zetten en daarna uit het leven te stappen.
Samen met Lilly ga je als lezer terug in de tijd: naar haar jeugd met haar zusjes Annie en Maud en broer Willie in het gezin van een politiecommissaris in Dublin, naar de dood van Willie tijdens de Eerste Wereldoorlog, naar haar verloofde Tadg Bere met wie ze, als de IRA een
doodvonnis over Tadg uitspreekt, vanuit Ierland naar Chicago vlucht waar Tadg wordt doodgeschoten en Lily alleen achterblijft. Naar haar tweede echtgenoot die spoorloos verdwijnt, naar haar zoon die getraumatiseerd terugkomt uit de Vietnamoorlog en naar haar kleinzoon Bill die na de Golfoorlog het leven niet verder aankan. Naar jarenlang verraad en langzaam opbloeiende liefde.

‘In het beloofde land’ van Sebastian Barry is het verhaal van een vrouw die steeds alles kwijtraakt en elke keer opnieuw begint. Haar vaderland, haar familie, de mannen in haar leven, haar zoon en kleinzoon. Lilly is het standvastige vrouwspersoon, oervrouw en oermoeder, die zonder wrok en in stilte het lot aanvaardt. Die inziet dat zij geen invloed kan uitoefenen op keuzes die de mannen in haar leven maken. Noch op de grillige machinerieën in de wereld, die de met zoveel tederheid en zorgzaam opgekweekte levens met een vingerknip of een oorlogsverklaring vernietigen.

Een bijzonder mooie, poëtische roman die indringend en heel invoelend het leven van een bejaarde vrouw en de recente Ierse geschiedenis beschrijft. Wie mijn stukje hier leest, zal het misschien niet geloven maar ‘In het beloofde land’ is geen aanklacht maar vooral een ode aan het kostbare leven zelf, die vrouwen als Lilly Bere nodig heeft om verteld te worden omdat de mannen verdwijnen.

Een leestip met ster, zeg ik niet alleen zelf maar vinden alle deelnemers van m’n boekenclubje.

Advertenties

Responses

  1. Hear, hear!!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: