Gepost door: prretje | september 4, 2012

Geef taal een stem!

Best.
Ik herhaal het woord nog eens: Best.
B e s t.
“Heb ik het goed zo?”, vraagt mijn buurman aarzelend. Samen laten we de letters nogmaals tussen onze lippen vorm krijgen.
Best.
Hij pakt z’n pen weer op.

In de Week van de Alfabetisering (3 t/m 9 september) wordt er op veel plekken aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Ongeveer 10% van alle Nederlanders is laaggeletterd. Dat betekent dat er ruim 1,5 miljoen mensen zijn die over onvoldoende vaardigheden beschikken op het gebied van lezen en schrijven en ook met de beginselen van het rekenen niet uit de voeten kunnen. Mensen die teksten niet begrijpen, formulieren niet kunnen invullen en voor wie recepten met bijsluiters bijvoorbeeld een onoverkomelijke brug vormen. Mensen die daardoor zoveel problemen ondervinden dat het hun ‘meedoen in de samenleving’ belemmert.

Vijfentwintig cursisten van het ROC ID College komen in het kader van deze alfabetiseringsweek vanavond in de bibliotheek bij elkaar. Onze specialist laaggeletterdheid ontvangt iedereen met een vrolijke en verrassende presentatie over Katwijk waarbij zelfs een keiharde zeekaak in mootjes moet worden gehakt.

Daarna is het tijd voor ‘Het Klein Dictee van Katwijk’. “Oei, nu begint het echt spannend te worden”, gonst het tussen de deelnemers. Drie groepjes, drie dictees op verschillend niveau en drie voorlezers: Leendert en Bert (twee lokale bekendheden) en ikzelf.
Natuurlijk ken ik de theorie over laaggeletterdheid goed maar nadat ik het eerste woord aan mijn groepje heb voorgelezen, voel ik het kwartje pas daadwerkelijk bij me vallen.

Echte Katwijkers en mensen van buitenlandse afkomst buigen zich over hun blaadje en waar taal en woorden vaak een vanzelfsprekenheid zijn, zie ik nu de worsteling over elke letter van heel dichtbij. De blijheid als het gelukt is om een woord of een zin op papier te krijgen. En het doorzettingsvermogen dat daarvoor nodig is.
“Een leven lang lezen; ook als je dat moeilijk vindt.”

Bedankt!, klinkt ‘t bij het afscheid aan het eind van de avond als er door de deelnemers ook nog een uitgebreide puzzeltocht door de bibliotheek is voltooid.
Bedankt?, denk ik.
Wat mij betreft is elke steun aan laaggeletterden vooral een erekwestie. Want wat is er mooier dan voor mensen die zich bewust zijn van hun gemis, taal een stem te geven.

BEST!

Advertenties

Responses

  1. Mooi gezegd, Irene! Die durfals verdienen stuk voor stuk ons respect: wat voor veel mensen zo gewoon en vanzelfsprekend is, zo alledaags, waar je nooit bij stil staat, is voor een grote, voor het grootste deel ook onzichtbare groep zo verschrikkelijk moeilijk.

  2. Prachtig dat de bibliotheek hier aandacht aan besteedt, en wat een goed gekozen locatie van het ROC! Toen ik nog bij De Katwijksche Post werkte kwam ik regelmatig bij een klant, die ik jaren later bij Rondom 10 zag zitten – hij was laaggeletterd. Toen begreep ik opeens waarom hij altijd aan mij vroeg of ik iets wilde opschrijven – ik had er nooit iets achter gezocht. Wat moet dat soms een worsteling zijn als je je met zo’n beperking moet zien staande te houden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: