Gepost door: prretje | augustus 28, 2012

Vuilnisbak

De boekenkasten zijn uitgeruimd en de tafel sjouwen we nog één keer naar buiten.

Alle strandbiebmedewerkers verzamelen zich tussen de middag voor een afscheidslunch op ons eigen terras. Veel gelach, een broodje weemoed met een glaasje onbegrip en acht jaar goede herinneringen passeren nog eens de revue.
“Heb jij dit seizoen nog iets opvallends meegemaakt?”, vraag ik aan Ruth, een theologiestudente die al vijf jaar meedraait in onze zomerse uitlening en zich niet zo snel meer laat verrassen. Ze hoeft niet lang na te denken. “Tsja”, zegt ze, “dan moet ik toch gelijk aan dat ene jongetje denken. Een ventje van een jaar of zes, was hier op vakantie vanuit Putten. Mevrouw, zei hij tegen me, hebben jullie hier soms ook een boek met psalmen? Uiteindelijk is hij met een vliegtuigboek weggegaan maar dat was duidelijk z’n tweede keus.”
Een andere medewerker vertelt over die groep jongens die een waar vier-op-een-rij-toernooi met elkaar hielden op het boekenterras. Of over die Duitse mevrouw die ook graag wilde dat we een overnachtingsadres voor haar zouden regelen.”

Een opa die met z’n kleinzoontje langs onze lunchtafel loopt, zegt: “Wedden dat jullie hier volgend jaar gewoon weer zitten? Het is toch te belachelijk voor woorden dat ‘dit leuke voor de mensen’ nu weer moet verdwijnen. Ik ga hier de gemeente nog een brief over schrijven….”

Officieel is het einde verhaal voor de Strandbibliotheek in Katwijk nu de gemeentelijke subsidie van 15.000 euro wordt ingetrokken. Met nog een bezuiniging van 200.000 euro op het bordje van de bibliotheek, is het voor ons onmogelijk om dit bedrag zelf op te hoesten.
Toch heb ik nog steeds een klein spleetje hoop. En misschien kan de internetpetitie voor het behoud van de Strandbibliotheek die al door meer dan 200 mensen is getekend, nog een rol spelen richting de politiek. Maar het meest reken ik nog op mensen met wijsheid, lef en het vermogen om met een andere blik te kijken naar dit zomerse leesplezier voor zovelen.

Noem het naïef maar ik weiger vooralsnog de klep van de vuilnisbak dicht te gooien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: