Gepost door: prretje | augustus 2, 2012

Subsidieverzoek

Even kijk ik vanmiddag om een hoekje. In onze Strandbibliotheek hebben zich een stuk of twintig kleintjes verzameld voor een half uurtje voorlezen. Met de zee murmelend op de achtergrond en het geluid van strandvertier in de omgeving heerst er vooral rust en aandacht in het boekenpaleisje aan de kust. Aandacht voor zoiets eenvoudigs als een prentenboek. En als dat boek eenmaal is opengeklapt, voor het verhaal dat er langzaam maar zeker uitkruipt.

Lekker tegen mama aan en samen luisteren.

Na afloop komt de kist met verkleedkleren tevoorschijn en wordt het verhaaltje met elkaar nog eens nagespeeld.

Elke week is er zo’n voorleesmoment en elke week kun je de kracht van de ontmoeting tussen kleine kinderen en boeken ervaren: het plezier, de ontspanning, de concentratie, de taal, de tekeningen en het spel.

Terwijl ik terugloop, denk ik aan de brief die we van de week binnenkregen van een meneer die aan de Boulevard woont. Die het werkelijk bedroevend vindt dat onze lokale overheid de Strandbibliotheek wegbezuinigt. Die zich afvraagt of de Nederlandse stranden alleen maar moeten bestaan uit bunkerhallen en lolzaken. Die een pleidooi houdt voor cultuur en lezen daarvan als de basis ziet. Die de politiek ziet falen en zich afvraagt hoe het nu verder moet.
“Wellicht om de politiek alsnog te benaderen met het verzoek terug te komen op eerder ingenomen standpunten. Is geen schande. Ze zullen vragen: waar moet het geld dan vandaan komen. Nu dan. De parkeergarage wordt nu goedkoper uitgevoerd (was begroot op 27 miljoen euro). Nu 22 miljoen euro. Met deze besparing moet het mogelijk zijn om de jaarlijkse bescheiden subsidie (15.000 euro) voor de strandbieb te kunnen handhaven.”

Welnu, bij deze dan.
Politici in Katwijk: denk nog eens na en heb voor één keer het lef om te kiezen voor iets dat waardevol is. Voor kinderen. Voor volwassenen. Voor Katwijkers. Voor toeristen. Voor iedereen.

Advertenties

Responses

  1. Heel goed verwoord Irene. Het is schandalig om iets wat toch belangrijk is weg te bezuinigen terwijl het om een relatief klein bedrag gaat. De politiek vindt maar 1 ding belangrijk “geld verdienen” . Maak dat gelukkiger ?
    Lieve groeten van Henk en Riet.

    • Als alle mensen nu eens zo wijs waren als jullie, dan kwam alles goed…

  2. De politici zijn er al heel lang niet meer voor de mensen die op ze gestemd hebben. Wij zijn er alleen maar om er een keer in de vier jaar voor te zorgen dat ze heel veel macht krijgen. En vervolgens doen ze hele andere dingen met die macht dan waar wij voor gekozen hebben. Het gaat allemaal om de getalletjes en de cijfertjes. Er zijn helaas niet veel politici die een boek lezen. Dat zou ze veel gelukkiger maken. Ze zouden daar ook heel veel van leren, bijvoorbeeld dat als je cultuur wegbezuinigd, het heel moeilijk weer terugkomt. En dat je dat dus nooit moet doen. Dat dat heel ongezond is voor je medemens. Dat cultuur een basisbehoefte is, dat het de fantasie prikkelt, dat het mensen gelukkiger maakt, dat je minder dokters en psychiaters nodig hebt als mensen weten wat ze met die fantasie allemaal kunnen doen, weten hoe ze zelf hun tijd kunnen besteden. Voor 15.000 euro maak je heel veel mensen blij! Met een betonnen bunker langs de boulevard van wel 22.000.000 euro maak je heel veel mensen verdrietig!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: