Gepost door: prretje | juli 18, 2012

Moderne sage

Woensdag 18 juli, Aksdal

Na met het gebruikelijke getik op ons verrijdbare huis wakker te zijn geworden, krijgen wij met het ontbijt een grote verrassing te verwerken: de zon schijnt en de warme broodjes kunnen zowaar buiten worden opgegeten. Perfect weer om een dagje Karmøy te doen.

De geschiedenis van Karmøy, een eiland van zo’n dertig kilometer lang, gaat terug tot de tijd van de sagen. Het is het meest zuidelijke van de buitenste eilanden die onder Bergen liggen. Karmøy vormt een soort wal voor de kust (karmr is dan ook in het Oud-noors het woord voor ‘bescherming’). In de sagentijd was het eiland een uitvalsbasis aan de ‘Noordweg’, waaraan Noorwegen zijn naam dankt.

Ons reisdoel ligt op het zuidelijkste puntje van Karmøy. Daar zou een idyllisch havenplaatsje met talrijke, oude, witte houten huizen te vinden zijn: Skudeneshavn.

We zijn net uit de auto gestapt als een vrouw ons in het Engels aanspreekt: of wij uit Nederland komen? Na onze bevestiging volgt er een heel verhaal: of wij soms het plaatsje Veldhoven kennen, dat haar zusje daar nu woont omdat haar zwager bij PSV had gespeeld, dat ze zelf de Russische nationaliteit heeft en uiteindelijk in Skudeneshaven terecht is gekomen. En dat we zeker naar de huisjes in de haven moeten gaan kijken en door de smalle straatjes moeten lopen.

Dat doen we en Skudeneshavn blijkt inderdaad dat bijzonder charmante vissersdorpje te zijn.

Behalve vissermannen wonen er gelukkig ook schilders, die er een hele taak aan hebben om al die oude houten huizen met zorg te onderhouden en te bewaren.

Een sobere variant van de Rialtobrug in Venetië heeft heel wat minder bezoekers te dragen dan z’n grote broer in Italië.

Op ons gemak slenteren we over de rotsformaties aan de kust of zitten lui te zijn in het zonnetje.

De moderne sage is geschreven: Karmøy biedt ons vandaag alles wat we nodig hebben.

Advertenties

Responses

 1. Overnatting? Leuke naam voor een B&B op een plek waar het vaak regent?!

 2. Wat een leuke plaats!!

  • Echt een plaatje van een plaatsje.
   Zat Piet toevallig bij Stavanger op dat boorplatform, Joke? Dan heb ik ‘m gezien. Nee, niet Piet maar dat platform 🙂

   • Toen jij in Stavanger was, lag de Thialff daar inderdaad….. Piet was toen net thuis. Lachen dat jullie ‘m hebben zien liggen….

 3. Irene….. als wij hier nu geld inzamelen, kunnen juliie daar dan niet blijven? Ik vind je verhalen en foto’s zo heerlijk voor het slapen gaan : )

  • Ik vond ‘m niet slecht, Jeannette…, maar Maaike zegt hieronder dat het toch niet zo’n fijn plan is. En naar mijn dochter luister ik over het algemeen goed 🙂
   Maar leuk dat je zo meeleest!

 4. Luister niet naar de bovenstaande reactie, mam! Ik wil jullie terug, :P.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: