Gepost door: prretje | juli 13, 2012

Postboot

Vrijdag 13 juli, Flåm

Het moest er natuurlijk een keertje van komen: een verkenningstocht per boot door de fjorden.

Vanochtend scheepten we in op de Fjord1 om van Flåm aan de Aurlandsfjord te varen naar Gudvangen aan de Nærøyfjord. Een tochtje van zo’n 4,5 uur en de ideale gelegenheid om vanaf het water de overweldigende natuur en de daarin gelegen kleine gehuchtjes te bekijken.

Steile en massieve bergwanden rezen op uit het water, soms wel tot 1800 meter hoogte en wisselend van kleur.

Niet voor te stellen hoe het is om zo eenzaam te wonen. De kapitein vertelde dat er huisjes zijn die vroeger alleen met touwladders bereikt konden worden. En altijd vraag ik mezelf af of ik ‘t er een winter zou kunnen uithouden…

Weer een andere verzameling huisjes was tot voor kort alleen per boot bereikbaar. Geen dokter, geen ziekenhuis maar vreemd genoeg worden hier de mensen ouder dan waar ook in Noorwegen. Met dank aan het enorm schone drinkwater dat rechtstreeks uit de bergen komt.

Gudvangen was met z’n tiental woningen ook niet echt metropool te noemen. Even vaste grond onder de voeten maar een rondje van tien minuten was genoeg om het plaatsje te leren kennen voordat de terugreis weer werd ingezet.

Met het schip meevliegende meeuwen zorgden voor een decoratief plaatje waar ik blij van werd: zo indrukwekkend mooi.

Dat ons fjordvaartuig vroeger dienst deed als postboot, was duidelijk te zien aan de postvlag die nog  fier aan dek wapperde. Het schip was de kunst nog niet helemaal verleerd want het zette nog steeds pakketjes af. Drie keer ging de voorplecht van onze fjordboot omhoog om een paar reizigers bij een dorpje af te zetten.

En waarom zou je je huis allemaal hetzelfde kleurtje geven? Tegen het groen en grijs van de natuurlijke achterwand is een blauw huis, met wit geverfde ramen en een rozerood randje een teken van een vrije geest.

Ha ein god tur!, had het ’s ochtend bij ons vertrek door het fjord geklonken en aan het eind van de middag wisten we dat het ‘ein god tur’ was geweest. Méér dan dat zelfs, alleen ken ik daar het Noorse woord helaas niet voor.

Advertenties

Responses

  1. Prachtige meeuwenfoto Irene! Mooie kleuren, prachtige compositie. Tja, een winter in zo´n huisje. Als je maar heel veel brandhout hebt en een spinnewiel.

  2. O, wat een prachtfoto van de meeuwen. Daar kan je met een gerust hart een poster van laten maken. Schitterend.

  3. schitterende foto’s


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: