Gepost door: prretje | juli 10, 2012

Op kerkenpad

Maandag 9 juli, Rødberg

Alsof de regen op het caravandak vanochtend een duidelijk signaal afgaf: geen weer om op te breken en te verkassen maar om je nog eens genoegzaam om te draaien met een goed boek. Flexibel laten wij ons leiden door de Noorse weergoden en kiezen op deze maandagochtend voor het gemak.

Na de koffie begin ik doelbewust de mannen wat belanghebbende informatie over het fenomeen staafkerken (stavkirker) voor te lezen. Houten kerkjes, stammend uit de 12e eeuw, gebouwd op meerdere (variërend van 4 tot 20) staven die men dwars door de fundering sloeg en die ook het dak van de kerk droegen. Van de ongeveer 1300 kerkjes die in Noorwegen moeten hebben gestaan, zijn er nu nog maar 28 over. En eentje daarvan is de Staafkerk in Uvdal, niet meer dan 10 kilometer verwijderd van onze tijdelijke woonplaats. Dat palenbouwwerk wil ik wel zien.

’s Middags heb ik ze zover. Schoenen aan, een sprintje naar de auto en richting Uvdal. Het lijkt wel of het hele dal uit watervalletjes bestaat: overal stroomt en kolkt het water van de rotsen naar beneden. Bij Uvdal is het niet lang zoeken om ons object van Noorse kerkarchitectuur te vinden. Paraplus op en soppend door het gras bereiken we het houten kerkje met mooie interieurversieringen en houtsnijwerk in de vorm van drakenfiguren.

In de buurt liggen ook verscheidene andere, traditionele gebouwen zoals een schooltje, een zomerboerderij, een koeienstal, een smidse, een opslaggebouwtje voor melk en kaas, een schuur voor de hooioogst. Glibberend bekijken we alles maar het mooiste is toch dat fraaie kerkje, niet veel groter dan een flinke schuur.

Zoals al gezegd raakten veel kerkjes in verval en talloze exemplaren werden afgebroken vanwege de vraag naar kostbaar bouwmateriaal. Ook de Staafkerk van Uvdal wachtte eind 19e eeuw dat onfortuinlijke lot nadat het al acht jaren ongebruikt was geweest. Maar in 1901 droeg de gemeenteraad het godshuis gelukkig over aan een vereniging voor bewaring van Noorse oude monumenten. Niet het originele gebouw uit de Middeleeuwen maar het resultaat van uitbreidingen en renovaties: iedere eeuw heeft iets toegevoegd aan de kerk.
Boven het getik op m’n plu hoorde ik in Uvdal dan ook vooral de stem van de geschiedenis klinken. Een mooi, diep geluid.

De brandblussers die overal in de houten gebouwtjes stonden opgesteld, waren vandaag net zo flexibel als wij: ’t was dan ook geen weer om te blussen.

Advertenties

Responses

 1. Ziet er mooi uit! Jammer dat ik er niet bij was. Ik weet vrij zeker dat ik Steef panisch van angst had kunnen maken met een mooi spookverhaal in deze setting…

  • Haha, dat had je inderdaad geen enkele moeite gekost, da’s duidelijk! Al beweerde hij vanochtend dat-ie nooit droomt 🙂

 2. Ma vertelde gisteren dat er op veel daken in Noorwegen gras groeit, grappig dat jij daar nu foto’s van gemaakt hebt.

  • Ja, dat zijn de zogenaamde plaggendaken. Soms staat en hele sparren op, of is zo’n dak helemaal blauw van de viooltjes. Echt apart!

 3. Op een paar honderd kilometer oostwaarts, als je bij Oldenzaal de grens overgaat, staat in Hahenklee (Harz) midden in het bos en op een berg ook een originele Noorse staafkerk. Hoe en waarom die daar terecht is gekomen weet ik niet, maar wel die die om de een of andere reden uit Noorwegen daar is getransplanteerd. Schitterende foto’s. Ik geniet ervan. Zulke landschappen, zelfs met dit weer, gaan bij mij onder m’n huid zitten. Kun je er niet wat meer van online zetten op Flickr.com? Dan komen ze nog beter tot hun recht (en kunnen wij er meer zien).

  • Nee Martin, je zult het hier mee moeten doen. Een mens moet nog wel wat privacy overhouden 🙂 Maar leuk dat je op afstand een beetje mee kunt genieten!

   • Niet je privé foto’s natuurlijk, maar ik bedoel de landschapsfoto’s.

 4. *


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: