Gepost door: prretje | juni 27, 2012

Reddingsboeien uit!

Het inruimen van onze Strandbibliotheek: vanochtend deden we het voor de achtste en waarschijnlijk ook voor de laatste keer.

Komende zaterdag gaat deze zomerse uitleen op het Katwijkse strand weer open voor acht weken gratis lenen zonder pasje. Voor eindeloos veel leesplezier zowel voor de plaatselijke bevolking als ook voor de toeristen. Met kranten, tijdschriften, strips, bestsellers, luchtige leesjes, bloedspannende thrillers, prentenboeken, populaire jeugdseries en informatieve boeken over kust, strand en de naaste omgeving. Elke dag open van 11.00 tot 17.00 uur, bemand door jonge, enthousiaste medewerkers. Een gastvrije plek waar je ook voor allerlei activiteiten terecht kunt: schilderworkshops, feestelijke voorleesactiviteiten, sleutelhanger maken, knutselworkshop met Schatten van het Katwijkse strand, hoepelles en -spelletjes, workshop hiphop/streetdance, workshop landschapsfotografie, een jongleuract, een poppentheater, workshop servies schilderen, spelletjesweek, op pad met een echte strandjutter en meer.

“Wat is dit voor iets leuks?”, stapt een mevrouw binnen als wij net zijn begonnen met dozen leegruimen en boeken in de kast plaatsen. Ik vertel haar van alles over het fenomeen Strandbibliotheek en nodig haar van harte uit om vanaf zaterdag langs te komen. “Helaas logeer ik maar een week in Katwijk en vertrek zaterdag alweer”, zei ze teleurgesteld. “Wat jammer, dit is echt iets voor mij. Het zou waarachtig een reden zijn om hier nog eens terug te komen.”
Een kwartier later stiefelde de volgende klant binnen. “Kan ik me hier opgeven voor een paar activiteiten?”, luidde de vraag. “Natuurlijk kan dat, mevrouw, vanaf zaterdag draaien we weer. Maar hier hebt u een flyer met alle activiteiten en als u alvast mailt naar strandbibliotheek@bibliotheekkatwijk.nl dan plaatsen wij u direct en komt alles goed.” En zo liep de inruiming van onze boekenpost op het strand heel wat vertragingsmomentjes op. Toen ik aan het begin van de middag richting huis ging, riep een stem vanaf het terras van de naburige strandtent: “Hé, wanneer gaat-ie weer open?”
Dít is nu precies wat een bibliotheek onder meer wil zijn, bedacht ik me: dichtbij de mensen en ván de mensen.

Wat onvoorstelbaar zonde dat de gemeente heeft besloten zo’n succesvol project financieel de nek om te draaien. En dat voor 15.000 euro. Natuurlijk leggen we ons er niet bij neer, zoeken we sponsors en roepen we het publiek op om met ons mee te denken of suggesties te doen om het voortbestaan van de Strandbieb te waarborgen.

De gemeente heeft in haar ‘wijsheid’ besloten de Strandbibliotheek weg te bezuinigen.
Maar wij hebben op onze boekenkast de reddingsboeien klaargelegd. Wie, o wie, pakt er eentje op voor een reddingsactie waar je nooit spijt van krijgt…

Advertenties

Responses

 1. Iedereen begrijpt dat juist dit soort activiteiten de smeerolie zijn van onze maatschappij. Het is positief en het verbindt mensen. Maar helaas, bij politici dringt dat allemaal heel moeilijk door. Dat komt door de kilo’s boter die ze op hun hoofd hebben. Leg vanaf zaterdag meteen handtekeningenlijsten neer, om maar eens ergens mee te beginnen. Want dit tij moet toch te keren zijn, voor zo’n habbekrats.

 2. Dat een activiteit succesvol is, is nog reden om te verwachten dat de gemeente daarvoor de portemonnee opentrekt. Voor Katwijkse strandbezoekers is er een simpel alternatief: de reguliere bibliotheek. En waarom de Katwijkse belastingbetaler zou moeten bijdragen aan het leesplezier van bezoekers, daar zou ik toch nog wel eens een intelligente legitimatie voor willen horen. Bovendien, wat heeft een strandbezoeker op het noordstrand hier aan? Ik geloof graag dat dit een leuke en heel gezellige hobby activiteit voor bibliotheekmedewerkers is, maar presenteer dit niet als een voorziening die het algemeen belang dient. Dat is echt onzin.

 3. Aangezien de hoofdbieb er is, kan de strandbieb vervallen. Het is in gemeenteland een kwestie van afwegen van nut en noodzaak. Ik denk dat de gemeente hier niet meer dan 5 minuten voor nodig had om de knoop door te hakken.

 4. Als ik strandtenthouder was dan wilde ik best een strandbibliotheek met leuke bibliothecaressen onderdak bieden. Zo nu naar het Spaanse strand. Cokky neemt haar e-reader mee met 4000 boeken.

 5. Als je deze blog nu eens in de Katwijkse Post plaatst, dan ben je gelijk over je drempelvrees heen. En het is weer zo mooi geschreven, daar komen vast reacties op!

  • Zo is dat. En de discussie brandt meteen los.

 6. ”Ze kunnen beter over je praten dan van je eten”, luidt het gezegde.

  En met respect voor ieders mening: ik zou niet weten waarom er geen financiële bijdrage kan zijn voor projecten die positief uitpakken voor de sociale cohesie binnen een gemeenschap, die de leescultuur bevorderen bij jong en oud en die een postitieve uitstraling hebben naar de bevolking en de bezoekers.
  Dan kan er op citymarketing wel wat bezuinigd worden….

  • Uit dit antwoord valt te lezen dat bekend is welke terminologie (sociale cohesie, cultuurbevordering, uitstraling van de stad) er gebruikt moet worden om een subsidie los te peuteren.
   Waar het om draait is echter die EXTRA 15000 euro. Als de bieb dit soort dingen wil doen oke, maar dan “gewoon” uit de reeds beschikbare gelden (het éen niet doen, om het ander te kunnen doen).
   Waarom zou de gemeenschap deze extra’s moeten betalen. Sociale cohesie, cultuurbevordering en ook uitsraling zijn immers als de pijlers waardoor de bieb in eerste aanleg al geld krijgt van de gemeente. Leuk doen naar buiten toe, prima, maar bekostig dat dan zelf maar.

   Donna Summer – Enough is enough

 7. Precies. Als er geen ruimte meer is om te ‘spelen’ (in de breedste zin van het woord) voor jong en oud, wordt de wereld dor en saai. Waarom zetten we er dan nog mensen op? Alleen om te werken?
  En over nut gesproken: al die miljoenen die in de plannen voor een zeeJACHThaven gepompt zijn, hoeveel nut hadden die? Voor een handjevol projectontwikkelaars waarschijnlijk heel veel, vooral persoonlijk nut.

  • Leendert, we zitten helemaal op één lijn 🙂
   Was je tevreden over je blog in de KP?

   • Ja, leuk. Twee foutjes, maar die haalt Paul er de volgende keer uit. Die mazzel heb jij dan weer. Er was nog wel wat hocus pocus nodig om de tekst leesbaar te maken, maar verder ben ik wel tevreden. Het is weer die ‘sjeu’ van de maatschappij: alles en iedereen vermaakt elkaar, op wat voor manier ook. Maar of het nou meer bloglezers oplevert, ja, dat valt nog even te bezien.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: