Gepost door: prretje | mei 19, 2012

Wijs

De Franse filosoof Frédéric Lenoir schreef onlangs het boek ‘Handleiding voor een evenwichtige geest en een kalm gemoed’. Met dit boek neemt hij, als moderne filosoof, de taak op zich om mensen te helpen bij het leven. Hoe je mislukkingen het hoofd moet bieden, hoe je je gelukkig kunt blijven voelen als de ellende op je af komt, hoe je je staande houdt en hoe je ontdekt wie je bent.
“Van al mijn filosofische en spirituele boeken is dit het meest toegankelijke, maar waarschijnlijk ook het nuttigste”, aldus Frederic Lenoir. Hij laat niet alleen de levenslessen van grote denkers als Confucius, Aristoteles, Spinoza en Montaigne de revue passeren. Hij beschrijft ook hoe hij zelf geworsteld heeft met het ware, het goede en het schone. “Ons levenspad bestaat uit de overgang van onwetendheid naar kennis, van angst naar liefde.”

In een interview in De Volkskrant van vandaag werd Lenoir de vraag gesteld of zijn boek dan ook een gids voor geluk is. Zijn antwoord was ontkennend want in een pasklare handleiding voor geluk gelooft de denker niet. Maar wat hij daarna verwoordde vond ik bijzonder en iets om te onthouden.

“Het geluk is voor mij overigens niet het ultieme doel van het leven”, zei hij. “De wijsheid overstijgt voor mij het geluk. Wijsheid en daarmee de waarheid. Je komt in je leven altijd een aantal keren in situaties terecht waarin je iets moet doen dat je wellicht ongelukkig maakt, maar dat toch wijs is. Je weet gewoon dat je dat moet doen omdat ’t het juiste is. Geluk, dat is niet het hoogste. Wijsheid is het hoogste. Waarheid, liefde, rechtvaardigheid, dat zijn waarden waar het om gaat.”

Mooi.
En wijs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: