Gepost door: prretje | mei 6, 2012

Overlast

“Heb jij er ook zo’n last van?”, vroeg een collega van de week. Ik had geen idee waar ze het over had maar een tel later was ik volledig op de hoogte. “Meeuwen”, zei ze met een vies gezicht.

Wie in een kustplaats woont, moet niet zaniken over meeuwen, vind ik. Die krijsende vogelsoort hoort er nu eenmaal bij en als je daar niet tegen kunt, breng je jezelf alleen maar in problemen.
Veel mensen in onze maakbare samenleving zijn dat echter niet met me eens en ook de gemeente Katwijk heeft besloten ten strijde te trekken tegen de ergernissen die door deze vernuftige en intelligente dieren veroorzaakt worden. Tienduizenden euro’s zijn er uitgetrokken voor een campagne om de meeuwenoverlast terug te dringen.

“Het is echt verschrikkelijk”, ging mijn collega verder. “Er is één meeuw die mij stalkt. Zodra ik rustig op de bank zit, begint het feest en word ik gestoord door een heel irritant getik. Is het die kleremeeuw die met z’n snavel tegen het raam zit te tikken. Bovendien schijt hij mijn hele plaats onder en het dak van m’n auto zit ook vol smerige kwakken. Ik ben dat beest méér dan zat. En dan dat stomme geluid wat-ie maakt… Liters water heb ik al achter ‘m aan gegooid maar ik ben nog niet binnen of hij zit er al weer. Ik heb nu een vuilniszak klaarliggen en als ik ‘m te pakken krijg, draai ik z’n nek om.”

Dat het hier om een sociale gevoelige meeuw ging, die aandacht gaf en aandacht vroeg, bleek geen doorslaggevend argument om mijn collega van een aanstaande moordaanslag af te houden. En eigenlijk was er geen enkele rechtvaardiging te verzinnen om haar van d’r plannen af te brengen.
Tot een andere collega zich in de discussie mengde. “Jij gaat helemaal geen meeuw om zeep helpen”, zei ze resoluut tegen het slachtoffer van de vogeloverlast. “Die beestjes zijn niet voor niets uit de ark van Noach gekomen…”

Mooi gesproken, vond ik. Zou de gemeente Katwijk dit argument ook al kennen?

Advertenties

Responses

 1. Het is makkelijk om een beetje neerbuigend te doen over die campagne, maar als je weet dat mensen gewoon worden aangevallen door die krengen, dan gaat het wel even verder dan alleen gekrijs en poep. Ook de dochter van een nicht is door zo’n beest op de Badstraat aangevallen – en dat kan best zeer vervelende gevolgen hebben. En zoals eerder gezegd, ook al die rotkauwen afmaken – want die terroriserende de hele buurt waar m’n moeder woont. Verlaten nesten van mezen, vol met eieren, omdat die beesten op de vlucht gaan voor die krengen. Geen enkele broedende vogels meer in haar tuin, voor het eerst in 30 jaar. Geen roodborsten meer, gevlucht. Alle mussen weg. Merels allemaal doodsbang. Elke morgen is m’n moeder al om 4 uur wakker door het geschreeuw van die monsters en doet geen oog meer dicht. De hele dakgoot is al met kippengaas gebarricadeerd, maar het helpt allemaal niks. Dood, die vogels.

 2. Wat moet ik me in hemelsnaam voorstellen bij “het plaatsen van plaatjes om meeuwen af te schrikken” en wat zal dat “specialistisch bedrijf” weer gaan kosten? Laat die dieren toch. Het is ook een prachtig gezicht om ’s nachts de vossen door het dorp te zien lopen, op zoek naar een snack uit een vuilniszak, van de noordduinen naar de zuidduinen en andersom.

  • Precies, we zijn het eens. Niet alles naar je eigen hand willen zetten maar er mee leren dealen. Meeuwenoverlast: echt zo’n onderwerp waar de plaatselijke politici zich mee willen profileren en waar ze slagvaardig geld voor uittrekken. Tsja…

 3. Heeft iemand “Planet of the Apes” wel eens gezien???
  Andersom kan het namelijk ook: De meeuwen sluiten een verbond met de kauwen en gaan alle mensen in en rond Katwijk uitroeien………

  • Als ik dan eerst maar naar Spanje mag komen 🙂

 4. Zoals Corry Konings zingt:

  “Leven en laten leven
  Dat zei m’n opa al jaren terug
  Altijd is er wel wat
  Erger je niet, m’n schat
  Leven en laten leven
  Je bent maar even op deze aard
  Neem hoe ’t komt
  ’t Is de moeite waard….”

  • Geweldig, Tim. Altijd al vermoed dat er in Corrie Konings veel meer wijsheid school dan je in eerste instantie zou denken. Dank!

 5. Ik begrijp het helemaal, die dingen worden nu een beetje gek. Het is weer nesteltijd. Bij mijn vader een moeder in de straat hebben ze vorig jaar met wasmanden op het hoofd gelopen. Zo’n snavel is best groot als je die achter je aan krijgt.

  • Prachtig. Zijn daar foto’s van? Van die wasmanden over die hoofden dus.

  • In het ene dorp gooien ze met wc-potten op Koninginnedag, misschien dat we in ons dorp iets nieuws kunnen invoeren: wie het meeste meeuwenstront opvangt in de wasmand op z’n kop.

   • Ik denk dat die wasmanden óver het hoofd gaan en niet op het hoofd staan, zoals in de Afrikaanse landen. En daar zal je geen meeuwenstront opvangen, want daar hebben de mensen zelf al niets te eten, laat staan eten dat overblijft waar meeuwen op af komen. Hadden we er nou maar plaatjes van…

 6. Vorig jaar werd je bij het binnengaan bij ons kantoorgebouw aangevallen door meeuwen, die op het platte dak nestelden. Heel leuk allemaal. Ik begrijp dat er nu maatregelen zijn genomen.

  Maar vertel dat “leven en laten leven” maar aan de achterburen van mijn moeder, die vorig jaar ternauwernood hun twee zoons van koolmonoxide vergiftiging hebben kunnen redden, omdat kauwen de afvoer van de CV met een nest hadden afgesloten.

 7. Toen ik vanmorgen mijn grijze rolcontainer buiten zette, deden kauwen zich te goed aan de inhoud van bakken die zo vol waren gestouwd dat ze niet meer dicht konden. Veel Katwijkers hebben er verder plezier in om hun vissenkoppen, ijshoorntjes en brood aan de meeuwen te voeren. Kortom, het gedrag van die dieren is aangeleerd. Dan moet je ook niet piepen als zo’n welopgevoed beest komt vragen waar z’n stukje kibbeling of patatje blijft.

 8. Waar de meeuwen schreeuwen, boven ’t golfgebruis
  Daar ben ik geboren, daar voel ik me thuis
  Waar de klokken luiden ‘visser vaar naar huis’
  Daar ben ik geboren, daar voel ik me thuis

 9. In Zandvoort liggen de damherten voor je auto…. op je eigen oprit nog wel….die moet je ’s ochtends eerst weg jagen 🙂

  • Wegjagen?
   Afschieten zouden sommige mensen zeggen….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: