Gepost door: prretje | februari 8, 2012

Ons Huis

Een woord dat steeds vaker in Katwijk wordt gehoord, is MFA. Oftewel Multi Functionele Accomodatie.

De eerste MFA die binnen de gemeente gerealiseerd moet worden is Ons Huis in Rijnsburg. Een gemeenschapshuis met meerdere partners waaronder de bibliotheek.
Om in de stemming te komen gingen we vandaag twee succesvolle projecten in Brabant bezoeken. En zo kwam ik, samen met de directeur van de bibliotheek, vanochtend in een busje terecht met onder meer twee mannen van de biljartvereniging, iemand van de buurtpreventie, van de wijkraad, van de kunstkring, van de kinderopvang, van een soort opvangtehuis en een wijkregisseur. Ook van gemeentelijke kant waren er een handvol afgevaardigden, ook al liet de wethouder die had ingeschreven op het laatste moment verstek gaan: hij ging liever schaatsen.

Eerst naar Gilze, waar een presentatie en rondleiding door De Schakel op het programma stond. Een centrale ontmoetingsplek voor iedereen in het dorp. Met een gymzaal, een danszaal, een kelder voor de jeugd, een theaterzaal, vergaderruimtes, muziekschool, dagopvang en dagverzorging voor ouderen, peuterspeelzaal, kinderopvang en de bibliotheek. Zoals de beheerders het zelf vertelden: “Een gebouw dat aan het uitgroeien is tot de huiskamer voor de gemeenschap in Gilze.”

Professioneler en commerciëler was het concept van De Enck in Oirschot. Hier een nog grotere lijst van culturele, maatschappelijke en zorgorganisaties die samen onder één dak wonen. Het grote verschil met Gilze zat ‘m in het feit dat er geen gemeentelijke exploitatiesubsidie werd gegeven, dat De Enck op commerciële basis haar activiteiten moet vormgeven en dat er hiervoor een algemeen manager de zakelijke scepter zwaaide. “Het is belangrijk dat je een goede band met de manager opbouwt”, gaf de mevrouw van de bibliotheek als tip mee en ze lachte er geheimzinnig bij. “Dan kan er zoveel meer.”

De meerwaarde van zo’n gemeenschappelijk huis moet mede gevonden worden in het feit dat de bewoners elkaar versterken. Met de kinderopvang is er weinig fantasie voor nodig om leuke voorbeelden van samenwerking te verzinnen, maar met de biljartvereniging kost dit wat meer inspanning.
Dáár was deze dag ook goed voor. Om elkaar een beetje te leren kennen als toekomstige partners. Om aan elkaar te snuffelen. Want ik weet nu in ieder geval wel dat de gemiddelde leeftijd van de spelers op het groene laken boven de zeventig ligt en dat zij speciale bedrijfskleding dragen tijdens de competitie. En zíj weten op hun beurt dat de bibliotheek méér doet dan boekenkasten verzamelen.

Het begin is er. Nu afwachten óf en wanneer de officiële mededeling komt: It giet oan.

Advertenties

Responses

  1. Wat erg allemaal……Maar wel een “uitdaging”, toch?

  2. Vooral een uitdaging. Ons Meerjarenbeleidsplan heet niet voor niets: De toekomst moet je maken!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: