Gepost door: prretje | januari 25, 2012

Koken met woorden

“Hé, is het weer pannetjesdag?”

Mijn in een lang schort geklede collega’s knikken vrolijk en haasten zich naar de pannen, borden en pollepels terwijl ze nog snel een koksmuts opzetten en een tang in de hand nemen. Wie niet beter weet, zou misschien denken dat ik een plotselinge carrièreswitch heb gemaakt en in de keuken van een lokale eetgelegenheid of in een bedrijfskantine terecht ben gekomen. Niets is minder waar.

Wat klopt, is dat er met enthousiasme gekookt wordt, samen met 32 kinderen zelfs. Maar de plek waar dat gebeurt, is nog steeds diezelfde bibliotheek.
“Woorden koken met Vos en Haas” heet het programma, dat voor alle groepen drie van de basisscholen wordt uitgevoerd. Want leren lezen lijkt wel iets op koken: van letters kook je woorden, van woorden kook je zinnen en van zinnen kook je een verhaal.

En zo worden er deze ochtend weer heel wat woorden gekookt. Elk groepje roert in de woordenbrei van z’n eigen pannetje. Het plezier spat er vanaf en als er uit de grote pan uiteindelijk het woord KOEK komt, is het achtereenvolgens tijd om gezamenlijk een koekje te eten en een boekje uit te zoeken.

Na drie kwartier kokkerellen zie ik de twee hoofdkoks in uniform terug bij een kopje koffie. “Meiden, er is een stukje taart voor jullie”, zeg ik. “Met een T, een A, een A, een R en een T. Eet smakelijk!”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: