Gepost door: prretje | januari 7, 2012

Hemelbestormers

“Mensen moeten niets van het woord idealisme hebben”, zegt hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde Gabriël van den Brink.

Hij vertelt in een interview in De Volkskrant dat mensen niet graag meer voor hun idealen uitkomen maar de voorkeur geven aan een sceptische of cynische toon. Dat de blik van de samenleving steeds kritischer is geworden. Niet alleen de blik van de samenleving maar ook die van wetenschappers, journalisten en vooral van columnisten. “Waar de kranten vol staan met stukjes van mensen die niets leuker vinden dan het afzeiken van iets of iemand anders om er zelf beter van te worden, krijg je op den duur een ontzettend chagrijnig volkje. We weten in Nederland heel erg goed wat er allemaal niet deugt en daarover praten we graag. Maar over het idealisme dat er ook is, praten mensen niet graag. Want dan word je afgezeken.”

Kortom: hemelbestormers gezocht die het onbaatzuchtig handelen weer op de kaart durven te zetten. En als we dan toch aan een nieuw verhaal toe zijn, dan lees ik er liever eentje over openheid, tolerantie en trots dan over dat eindeloze ongenoegen uiten. Dat boek is zolangzamerhand wel uit: snel inleveren bij de bibliotheek, dan schrijven wij ‘m af.

Advertenties

Responses

 1. Hoi Irene,
  Maar dan ook niet meer bij de, te verkopen, afgeschreven materialen leggen. Zelfs niet als de oprbrengst voor Serious Request is.
  Met groeten Ton
  Ps. Ik ga de volkskrant even bij de buren halen om het artikel te lezen.
  Met groeten Ton

  • Haha, da’s een goeie Ton. Ik zal er persoonlijk zorg voor dragen dat-ie in stukjes bij het oud-papier terecht komt. Overigens nog van harte gefeliciteerd met je 12,5 jarig huwelijk: leuk om te lezen!

   Met groet,
   Irene

 2. Prachtig, maar het probleem van deze tijd is dat zelfs mensen die beweren bepaalde idealen aan te hangen, daar zelf niet naar leven. Een van de redenen dat politieke partijen als CDA en PvdA zo op hun retour zijn, kerken leeglopen en er een idealistisch vacuüm is ontstaan. Wie de oplossing weet mag het zeggen. Voor mij is het grenzeloze materialisme en consumisme een van de grootste boosdoeners van de ethische ontwrichtimng van onze samenleving, en daar zou wat aan gedaan moeten worden. Maar dat kan alleen door maatregelen die door niemand op prijs wordt gesteld, en dus komt daar weer niets van terecht.

 3. Dat termen als idealisme en naastenliefde geen issues van de politiek zijn, kunnen we dagelijks ervaren. Maar dat betekent niet dat ’t er niet is. Wat mensen drijft in hun privébestaan, zie je veel te weinig terug in het publieke debat. Dat enorme gat tussen de maatschappelijke waarheid en de politiek is niet goed. Voor niemand. En daarom is het de kunst om het belang van waarden en idealen voor de publieke zaak opnieuw te onderkennen.
  En misschien betekent dat juist wel dat we geen boosdoeners moeten aanwijzen maar anders moeten gaan kijken. Je onvrede niet langer afwentelen op anderen en negatieve beelden bestrijden door juist iets positiefs aan te reiken.
  Ik vind ’t wel een interessant idee eigenlijk.

 4. Zeker een interessant idee, maar waar ik mee worstel is dat idealisme, om dit woord nog maar eens te gebruiken, wel op een bepaalde manier geworteld moet zijn om een uitstraling op anderen te krijgen. Ik denk namelijk dat er bij te veel mensen privé ook totaal geen aandacht meer voor is. Mensen zij teveel teruggetrokken op het eiland van hun veilige bestaan.Ik zie wat dat betreft nog geen eens een gat tussen politiek en samenleving – de politiek is er misschien zelfs wel een aardige afspiegeling van. Weet je nog hoe onze generatie begin jaren ’80 geëngageerd was, en er op uit liep om te protesteren tegen kernwapens? Ik weet ook hoeveel jonge mensen lid waren van milieuorganisaties. En wat hadden wij toen? Een stereo installatie en een draagbaar zwart wit tv’tje. Maar nu? Maatschappelijke issues interesseert ze nauwelijks, en ze hebben van alles. Waar zullen ze zich dan ook druk over maken?
  Zo’n instelling veranderen, bij jongeren en ouderen, zal moeilijk op vrijwillige basis gaan, vrees ik. En een van boven opgelegde maatschappelijke bewustzijn is in het huidige klimaat, waar liberale standpunten door iedereen wordt omarmd, een utopie. Ik weet het niet. Maar een leuk onderwerp om eens een avond over te komen bomen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: