Gepost door: prretje | december 14, 2011

Ritueel

“Dat kán toch niet”, zei m’n schoonmoeder vol ongeloof, “dít is pas de eerste die we bekijken.”

Vanochtend waren we, beiden gewapend met een oude handschoen, uitgerukt voor ons jaarlijkse ritueel: een kerstboompje die de kamer van mijn schoonmoeders seniorenflat gezelliger moet maken in deze donkere dagen, maar die niet in de weg mag staan. Uit eerdere gelegenheden is vast komen te staan dat wij een uiterst kritisch koppel vormen die gerust alle boompjes uit het gelid halen om ze van boven tot onder te kunnen inspecteren. Is-ie niet te groot? Is-ie niet te kaal van onder? Is-ie niet te dik? Is-ie niet scheef? Een halve ochtend is zo voorbij, eer wij tevreden een boompje inladen.

Maar niet vandaag. Toen we het terrein met de groene bomen betraden, zagen we hem meteen staan. Het ultieme boompje. In orde qua lengte x breedte x hoogte. Mooi van opbouw. Vol maar met voldoende ruimte om ballen in te hangen. We keken elkaar aan en trokken een handschoen aan. Boompje uit de rij en hoe we ons best ook deden, er was geen enkel minpuntje aan deze kerstspar te ontdekken.
“Wat denk jij?”, vroeg m’n schoonmoeder. “Hij is gewoon goed”, antwoordde ik met overtuiging en trok m’n handschoen uit. “Geen enkele reden om verder te kijken, we némen deze gewoon”, luidde het finale oordeel.

De kerstbomenman kwam al op ons af. “Mooi boompje”, complimenteerde ik ‘m met het door ons uitgekozen exemplaar. “Dát wordt ‘m voor ons.” De man knikte enthousiast. “Zeker een mooi boompje”, was hij het volledig met ons eens, “jammer alleen dat ik ‘m net heb verkocht.” En met een zwierige zwaai pakte hij ons sparretje op en ging ermee vandoor, ons in verbijstering achterlatend.

Na een minuut bijkomen, trokken we onze handschoen maar weer aan. Het zou nog een lange ochtend worden.

Advertenties

Responses

  1. Een Kerstgedachte: wie het eerst komt……

  2. onze kerst kan niet meer stuk , gister Oma geworden van een pracht van een kleinzoon Milo Benjamin

    • Fantastisch, Elly! Van harte gefeliciteerd met dit kleine mensje in jullie familiekring. Wat heerlijk dat jullie met z’n allen dit moeilijke jaar kunnen afsluiten met zo’n bijzonder lichtpuntje. Geniet er van!

  3. Sommige dingen moet je ook gewoon aan mannen overlaten.#kerstboomkopen Net als opzetten en de lampjes erin doen. De rest is aan vrouwen… 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: