Gepost door: prretje | december 7, 2011

Eén na beste

Het gemeentebestuur van Veenendaal heeft ervoor gekozen om het centrum van de stad te verrijken met een Cultuurfabriek. Naast de kunstuitleen, de Historische Vereniging Oud Veenendaal en het historisch museum Viseum Veenendaal is de bibliotheek met 3600 vierkante meter de hoofdbewoner van het pand, dat het bruisende hart van de stad moet gaan vormen. Een fantastische locatie met veel kansen en mogelijkheden. En dat betaalt zich nu al uit met een tweede plaats in de uitverkiezing van Beste bibliotheek 2011.

M’n collega en ik gingen op onze vrije dag een kijkje in Veenendaal nemen en troffen een bibliotheek op een prachtige plek, met een mooi uiterlijk en een verzorgd innerlijk. Een bibliotheek die inzet op de functie van ontmoetingsplek, met een speciale zaal voor lezingen en andere activiteiten. Als vakgenoten zagen wij natuurlijk kleine dingetjes die beter kunnen: geen gratis internet, weinig frontale plaatsing, een vrijwel lege display met toptitels, leengeld voor volwassenen per boek maar over het algemeen bogen wij deemoedig onze hoofden en slikten onze jaloezie weg bij een kop goede cappuccino uit het leescafé van de Cultuurfabriek.

Er zijn duidelijke overeenkomsten tussen de plaatsen Katwijk en Veenendaal: ze hebben allebei een duidelijk christelijke signatuur en hebben sociale cohesie hoog in het vaandel staan, binnen de gemeentegrenzen wonen rond de 60.000 mensen en beide gemeenten beschikken over een goed scorende en bij het publiek geliefde bibliotheek. Maar er zijn ook verschillen: in Veenendaal is een kwart van de inwoners lid van de bibliotheek, in Katwijk ligt dit op 29%. Het nieuwe pand in Veenendaal leverde de bibliotheek gelijk 1000 nieuwe leden op terwijl we in Katwijk geeneens de ruimte hebben om in de hoofdvestiging zo’n aanwas op te vangen.

De grootste tegenstelling zit ‘m echter in het lef. In de moed. De dapperheid. De durf van een gemeenteraad om een beslissing te nemen.
Wie de guts heeft om dat besluit te nemen, die hééft wat. Daarvoor hoef je alleen maar in Veenendaal te gaan kijken.

Advertenties

Responses

 1. Eerlijk is eerlijk: het ziet er gelikt uit.
  Vraag je de burger echter zijn mening omtrent de besteding van de gemeentecenten dan zal menigeen zich achter de oren krabben en zich afvragen of dat nou-allemaal-wel-zo-nodig was. Inderdaad gedurfd van een gemeente om in de huidige tijd van besparing zoiets te wagen!
  Waarschijnlijk heb je dan wat ja: de poppen aan het dansen!

  • Nou Tim, binnen no time 1000 leden erbij, ziet er toch niet uit als de poppen aan het dansen hebben. Die nieuwe bieb is juist iets voor de bevolking om trots op te zijn, een prettige plek om te verblijven en elkaar te ontmoeten, waar je kunt zijn voor ontwikkeling, ontspanning en verdieping. En dat is in deze tijd heel wat waard, lijkt me. Het zijn de keuzes die je maakt….

 2. Lekker druk ook daar.

  • Haha, dat zou iemand met een vooringenomen mening kunnen denken. Feit is dat het hier op de foto woensdagochtend 10.30 uur is en dat de bibliotheek net een half uurtje open was. En verder heb ik nog om de mensen heen gefotografeerd ook. Want oké: het was op dat tijdstip dan nog geen gekkenhuis maar er zaten al mannetjes de krant te lezen, studenten te internetten, bakje koffie erbij. En reken maar dat het ’s middags wel een invasie was, met al die moeders en kinderen erbij. Dus…..

 3. Leuk om hier een stukje over onze Veense bieb te lezen! We hebben het geluk gehad dat de besluitvorming over onze nieuwe huisvesting in een economisch veel gunstiger klimaat is genomen (lees: jaren eerder). We hebben er dus lang op moeten wachten, maar – heel clichée – het was het wachten waard 😉
  Ik wilde nog even laten weten dat diverse informatieve sites wel gratis te raadplegen zijn door bezoekers. En in het hele gebouw is gratis wifi beschikbaar, daar wordt ook veel gebruik van gemaakt.

  • Hallo Danielle,
   Wat grappig dat mijn stukje je onder ogen is gekomen.
   Allereerst nog van harte gefeliciteerd met jullie prijs! Het moet voor de medewerkers heel prettig werken zijn in zo’n mooi gebouw.
   Zoals je zegt: een zaak van lange adem. Ook in Katwijk zijn we al jaren bezig om over andere huisvesting te praten maar tot nu toe is de daadkracht van de politici nog bedroevend laag. Een nieuw jaar met nieuwe kansen, zullen we maar zeggen.
   Verder is het heerlijk om als collega’s geheel anoniem in een andere bibliotheek rond te kijken en vergelijkingen te trekken. “O, bij ons is dat zó”, of “Kijk nou ‘ns wat een leuk idee zij hebben”. Wij hebben er in ieder geval van genoten.
   Veel succes nog met de Veense bieb!

   Met vriendelijke groet,

   Irene van der Plas


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: