Gepost door: prretje | november 20, 2011

Hete vrede

Op een zachte zaterdagavond kwamen m’n dochter en ik, samen met m’n zus en zwager, middenin de hete vrede terecht.

‘Hete vrede’ is de naam van de indrukwekkende voorstelling waarmee Claudia de Breij al ruim twee jaar door Nederland reist. En, zoals ze gisteravond in Leiden, na afloop vertelde: “Het is zo’n lekkere show dat ik er, zelfs nu we ‘m nog maar een paar keer hoeven te spelen, eigenlijk nog lang niet klaar mee ben.”
Alle superlatieven die werden geuit toen Claudia de Breij voor dit programma de Poelifinario 2010 won, waren inderdaad van toepassing, vonden wij. Fantastisch geslaagd cabaret, intelligente en harde grappen zonder grof te worden, fraaie vormgeving, hilarische toonzetting, prachtig breekbare liefdesliedjes met een voortreffelijke muzikale begeleiding. Kortom: sterk, komisch en overrompelend.
De Breij speelt dat ze in het jaar 2060, op 85-jarige leeftijd, met haar kleinkind terugkijkt op de periode van na de Koude Oorlog: de Hete Vrede die sinds 11 september 2001 intrad. Ze vertelt over de kille, harde wind die ging waaien, over alle aanslagen en de klimaatverandering. Zelf zat ze in het verzet, als cabaretier die het dacht te weten. ‘Maar oma, was je goed of fout?’, vraagt haar kleinzoon steeds indringender.
Ze komt met originele, eigenzinnige gedachtes over politici en over nuance in het debat. Het ene moment is ze bloedserieus in haar kritiek op Nederland als een land vol NSB’ers, het andere moment staat ze te swingen bij muziekfragmenten die bij haar eigen begrafenis gedraaid moeten worden. Claudia twijfelt veel, twijfelt eigenlijk aan alles. Dingen die zij wél zeker weet, stopt ze in haar gevoelige liedjes die gaan over liefde, missen en verlangen. Zoals in de mooie openingssong: ‘Mag ik dan bij jou?’:

Tegen het nachtelijk uur reden we van de hete vrede door de koele mist naar huis. “Zei ze nou niet dat er nog een paar kaartjes in Carré te verkrijgen zijn?”, zei mijn dochter. Bij haar geen enkele twijfel over het antwoord op die herhaalde vraag van de kleinzoon.
Oma De Breij was goed!

Advertenties

Responses

  1. Helemaal mee eens Ireen, wij vonden haar ook geweldig!

    • Ha Tilly, jammer dat ik je pas zo laat en in de verte zag. Maar we zijn het toch al eens: een avond om energie op te doen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: