Gepost door: prretje | oktober 13, 2011

DDDB

De bibliotheken zitten in zwaar weer; de VOB (brancheorganisatie van de openbare bibliotheken in Nederland) wil zich graag inzetten om de ontwikkelingen ten goede te keren. Daarom is de VOB gestart met ‘De Bibliotheek in actie’, om bibliotheken te ondersteunen bij het veranderproces.

‘Dat doet de bieb!’ maakt onderdeel uit van ‘De Bibliotheek in actie’.
‘Dat doet de bieb!’ (DDDB)?, wat is dat nu weer precies?
Dit programma wil op positieve en creatieve wijze laten zien hoe belangrijk de bibliotheek is. Bibliotheken hebben nog steeds last van hun imago als boekenschuivers; Lotte Sluyser (Bibliotheek Haarlem): “De bibliotheek als instituut kampt met een imagoprobleem: we zijn al lang niet meer alleen die saaie uitleenfabriek zoals we door het overgrote deel van de Nederlanders nog steeds gezien worden. We moeten er dus hard aan werken om ons imago meer met onze identiteit te laten overeenstemmen”. En dat laatste is precies wat ‘dat doet de bieb!’ gaat doen!

Tsja…
Kijk onderstaand filmpje en onthou vooral dat de bieb veel meer doet dan ‘dat doet de bieb!’.

Advertenties

Responses

 1. Als ik de verslagen in de kranten lees over de commissievergadering van de gemeenteraad, dan lijkt zo’n aktie niet bepaald overbodig. Helaas…..

 2. Waarom zeulen met een stervend paard? Als mensen interesse verliezen is het zinloos om met kunst en vliegwerk een instituut in stand te houden, tenzij de werkgelegenheid de achterliggende bedoeling is. Maar dan moet je dat eerlijk zeggen. Een paar weken terug bij het begin van de kinderboekenweek, werden verschillende kinderen op straat en bij scholen naar hun leesgedrag gevraagd. Hoe spijtig het ook is, daar hebben ze geen interesse en tijd meer voor. Want ze moeten aan de computer of mobiel, en ze moeten gamen. Jammer dat de bibliotheek juist dat laatste faciliteert en zo meehelpt aan haar eigen ondergang.Terwijl het mooie educatieve aquarium werd weggedaan ten behoeve van de gamehoek nota bene. Belastinggeld dat naar games, dvd’s en cd’s gaat, het is een gotspe. Als een tennisclub zijn leden zou verliezen, omdat er geen interesse meer in tennis zou zijn, dan wordt het toch ook niet gesubsidieerd om een andere koers te varen en andere sporten in huis te halen, met een Grand Café in het clubhuis? Sorry mensen, maar de bibliotheek is een ‘has been’. Stekker eruit.

  • Tsjonge, wat gaan we weer kort door de bocht, meneer Van Duijn. Jammer van die 18.300 leden, ongeveer 600.000 bezoekers en 700.000 uitleningen, alleen al in Katwijk op jaarbasis. Geen gewtensbezwaren bij jou om al die mensen bij voorbaat al af te schrijven?
   De Kinderboekenweek, die trouwens nog steeds bezig is, was hier ter plaatse weer één groot feest rond kinderen en boeken en ook op alle basisscholen is er volop aandacht aan besteed nadat in september de leerkrachten al inspiratie konden op doen tijdens een voorlichtingsavond in de bibliotheek.
   Ach, het is maar wat je wilt zien en wat je er voor over hebt. En of je bereid bent pal te staan voor wat je van waarde acht. ‘Has been’ en ‘de stekker eruit’ is dan niet de mentaliteit die daarbij past.

 3. 18.000 leden is minder dan één op de drie Katwijkers. Dat is niet mooi, dat is triest. Ik kom al jaren niet meer in de bibliotheek. Ik ken niemand meer in mijn familie die nog naar de bieb gaat. Terwijl vroeger bijna iedereen er wel kwam. Mijn boeken komen van Van den Berg, van Albert Heijn of van Amazon. Daar bestel je voor een paar euro een boek, die je nota bene binnen twee of drie dagen vanuit Engeland in je deur krijgt. Waarom kan ik al jaren niet vanuit mijn stoel online een boek bestellen bij de bieb en thuisbezorgd krijgen, met toeslag – dat heb ik er wel voor over? Maar ik ga niet meer in zo’n suffige bibliotheek rondlopen. Heb ik ook geen tijd voor.

  Ik gun de bibliotheek het beste, als die zich maar richt op wat het moet doen: literatuur en infomatie uitlenen en verschaffen. Maar die geen geld verspilt met randverschijnselen als absurde games, of cd’s, dvd’s of die zinloze strandbieb. Want gaat het jullie om jullie eigen voortbestaan als instituut, of om het zo optimaal uitvoeren van jullie functie? En waarom lees ik nergens een antwoord op de principiële vraag, waarom de bibliotheek zich met gemeenschapsgeld zou mogen oriënteren op de vraag hoe het in de toekomst het eigen voortbestaan kan legitimeren?

  Een slagvaardige directie en bestuur had al jaren geleden drastisch ingegrepen in de organisatie en aanbod van de bibliotheek. De vestigingen in de Molenwijk en Valkenburg hadden al lang gesloten moeten worden. Je ziet al jaren dat de bestedingsruimte van de overheid terugloopt. Waarom werd daar niet pro-actief op gereageerd vanuit de bibliotheek zelf? Maar alles bleef doormodderen. Pappen en nathouden. Een schrijnend gebrek aan visie en durf om pijnlijke ingrepen te doen. Als ik lees dat er in de nieuwe opzet een internethoek moet komen, zou dat komisch zijn, als al niet zo triest was. Is dit echt alles waar de bieb mee kan komen? Negen van de tien huishoudens heeft al een computer, alle scholen staan vol met computers, en de jeugd loopt de hele dag online met hun Blackberry’s en Samsungs. Waarom zou de bieb nog geld moet verspillen aan een internethoek?

  Doe in godsnaam iets, maar doe dat gewoon steengoed en toon durf. Beperk je taken, in plaats van ze uit te breiden. En ga de markt op. Waarom heeft er nooit een bedrijf ooit een sponsoringsverzoek ontvangen? Omdat dat niet chique is? Nooit over nagedacht? Teveel werk? Waarom heeft er nooit een lezer een verzoek gekregen om lid te worden van de Vrienden van de Bibliotheek? De wereld is veranderd, Irene. Wanneer realiseren jullie je dat?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: