Gepost door: prretje | juli 7, 2011

Staal

Een paar maanden terug las ik het boek ‘Staal’ van de Italiaanse schrijfster Silvia Avallone. Afgelopen zaterdag stond er in De Volkskrant een uitgebreid interview met de 27-jarige schrijfster van deze Europese bestseller. En dat levert altijd iets extra’s op.

Eerst over het boek dat zich afspeelt in het Toscaanse kustplaatsje Piombino, dat wordt beheerst door de enorme staalfabriek Lucchini waar duizenden mensen werken. Twee vriendinnen, de dertienjarige Anna en Francesca, wonen in één van de grauwe arbeidersflats van dit industriestadje en groeien samen op in een troosteloze wijk, vlakbij het strand. Avallone beschrijft hun vriendschap en bondgenootschap, hoe zij dromen van een liefde en een ander leven dan hun moeders leiden. Ze portretteert hun ontluikende seksualiteit maar ook de dreigende verwijdering die er, naarmate ze opgroeien, inderdaad komt. Het zware en dodelijk saaie werk in de ovens en walserijen van de fabriek waar hun vaders, broers en vrienden onderdeel worden van een machinerie. De agressiviteit van de mannen, de vrouwen vroeg oud en opgesloten in hun gezinnen, de verveling van de jongeren, het rauwe uitgaansleven vol drank en drugs, de rouw van de meisjes na de dood van een geliefde: het levert een ontroerend en beklemmend verhaal op, dat je ademloos uitleest. Bij vlagen ijselijk en prachtig geschreven.

Dan dat extra’s waarover Avallone in het interview spreekt: de ruwe kant van de hedendaagse Italiaanse maatschappij. “Sinds Berlusconi is de werkende klasse het geloof in de linkse politiek kwijt geraakt. Arbeiders streven niet meer naar rechtvaardigheid, maar naar een mooie auto en een vrouw. En dat beeld krijgen ze ook aangereikt op de televisie, die ook voor een groot deel in handen is van Berlusconi.”
Avallone vertelt ook dat vijftig procent van de vrouwen in Italië niet werkt en economisch afhankelijk is van hun mannen. “Dat beeld wordt ook nog eens versterkt door de televisie en het gedrag van politici hier dat niet bepaald voorbeeldig is. Als je succes in het leven wilt hebben, vertellen de Italiaanse media aan jonge meisjes, dan heb je niets aan een diploma, maar dan moet je mooi zijn, jong, je lichaam laten zien en een machtige man strikken.”
Niet verwonderlijk dat deze jonge auteur afgelopen februari deelnam aan een groot landelijk protest tegen de vrouwonwaardige houding die onder en door Berlusconi wordt gepropageerd.

‘Staal’ is een roman die veel lof en onderscheidingen kreeg. En als het boek ook maar een beetje kan bijdragen aan de bewustwording van de doodlopende weg van zo veel Italiaanse meisjeslevens, dan is het elke letter in goud waard.

Advertenties

Responses

 1. Hoi Irene,
  Het lijkt er op dat de media werkt als een soort hersenspoeling. We lijken totaal kwijt te zijn waar het in het leven om gaat. Ik zag deze week een programma op tv waarin allerlei oude songfestvalliedjes te zien waren. Wat mijn opviel is dat de meeste zangeressen heel kleine borsten hadden en als je nu naar de tv kijkt heeft bijna iedereen grote bombonellas.Past geweldig in het media plaatje van bunga bunga Berlus(t)coni. En… we doen er uiteinelijk allemaal op een of andere manier aan mee.
  Waakzaamheid op het eigen gedrag is dus belangrijk.
  Met groeten Ton

  • Ha Ton,
   je hebt een punt natuurlijk wat betreft die waakzaamheid. Maar de manier waarop er in Italië de laatste jaren op televisie en door politici met vrouwen wordt omgegaan, daar is het hier een paradijs bij. En dat moet zo blijven. Lijkt me voor iedereen beter.
   Fijn weekend en groet,

   Irene

 2. Hallo Irene,

  is dit een boek wat toevallig weer richting Cokky komt? Maak haar maar enthousiast, dan kan ik het ook weer lezen.

  • Ha Joke,

   Ik heb ‘m Cok al laten lezen. Maar geen enkel probleem om je het boek toe te sturen want ik heb zelf een exemplaar in de kast staan. Bovendien vind ik ’t altijd leuk om iemand aan een boek te helpen. Dus geef gerust je adres aan me door (irene1961@gmail.com) en hij komt richting Spanje.

   Groet!
   Irene


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: