Gepost door: prretje | juni 21, 2011

Kraters

“Nee, dít maak je niet vaak in een seizoen mee. Hier zijn we nog wel even mee bezig. Op dit vlak zijn er gaten van een meter tot anderhalve meter geslagen”, zegt de man van Schaddé van Dooren, de firma die zorg draagt voor de reiniging van het strand in Katwijk, berustend.

Er is een heel gezelschap mannen met kracht uitgerukt om het maanlandschap waarin het strand is veranderd na een paar dagen harde wind, weer enigszins te herstellen in een glad zandtapijtje. Diepe kraters en hoogopgestoven bulten zand wisselen elkaar af en strandhuisjes staan schots en scheef of hangen gevaarlijk boven een ontstaan ravijn.

Aan het werk. Een paar jonkies graaft huisjes uit en duwt ze daarna over het strand naar achteren. Een grote gele shovel rijdt tussen de gangen met strandhokjes heen en weer, schuift zand in holen, duwt heuvels plat en egaliseert het plateau. Er wordt een touw gespannen, een paar scheppen zand verplaatst en vervolgens nemen de sterke mannen stuk voor stuk een cabine van tussen de vijftig en zestig kilo op hun schouders om ‘m precies achter het touw, weer keurig in formatie, neer te laten. “Jawel, dit gaat me spierballen opleveren”, zegt de krachtpatser hijgend.

Een strand dat klaar is om duizenden bakkende mensen te ontvangen: dát is waar de mannen nu zo hard voor aan het werk zijn. Begrijpelijk natuurlijk want er moet geld verdiend worden aan de kust.
Zelf hou ik veel meer van het toneel dat deze morgen biedt. Een haast verlaten strand, een prachtige wolkenhemel en van alles te zien.

Maar of de kraterverwijderaars het daarmee eens zijn, valt te betwijfelen.

Advertenties

Responses

  1. Pure romantiek!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: