Gepost door: prretje | juni 13, 2011

Ademtocht

“Het uur is de ademtocht der eeuwigheid.”

Het kost niet meer dan vier ademtochten om rechtstreeks naar Vianden te rijden, een stadje in het noordoosten van Luxemburg. Omdat de tijd twee dagen vrij invulbaar is, halen we nog twee keer extra adem en rijden via het Belgische Spa over mooie en rustige achterafweggetjes naar deze belangrijke trekpleister in het Groothertogdom. Vianden is een ideaal plaatsje om even bij te komen van de dagelijkse hectiek en nieuwe indrukken op te doen.

Een wit biertje aan het eind van de middag op het terras bij Café du Pont, een goede maaltijd op een overdekt terras boven het riviertje de Our, een late
avondwandeling, een nachtje in Hotel Heinz aan de Grand-rue, een vroege klim naar het kasteel en langs de beboste hellingen naar een hooggelegen chalet voor koffie met apfelstrüdel, een adembenemend tochtje naar beneden met de kabelbaan en daarna het afscheid van Vianden om via het Duitse Monschau weer huiswaarts te keren: stuk voor stuk zijn het aangename zuchten in een mensenleven.

Hoeveel ademtochten op de weg naar eeuwigheid het Kasteel Vianden al meegaat, weet niemand. Het moeten er honderdduizenden zijn en ongetwijfeld komen er nog heel veel bij. Gebouwd tussen de 11e en de 14e eeuw is het een van de grootste en mooiste adellijke residenties van de romaanse en gotische perioden in Europa. Een imposant bouwwerk dat hoog uittorent boven het stadje Vianden.


Het kasteel is overal in Vianden. Of je nu van rechts binnenkomt, of van links. Of je wandelt, fietst, of met de auto komt: het kasteel eist direct alle aandacht op. Van beneden uit het stadje. Van boven uit de kabelbaan. In de felle zonnestralen, in de vallende schemer of tijdens het nachtelijk uur als het kasteel beschenen wordt door een romantisch licht.

De belangrijke Franse schrijver Victor Hugo, verantwoordelijk voor het begincitaat van dit stukje, kwam in de negentiende eeuw graag in Vianden, huisde er zelfs tweeënhalve maand achtereen en schreef daar uitgebreid over. Ter nagedachtenis aan deze invloedrijke auteur van onder meer ‘De Klokkenluider van de Notre Dame’ en ‘Les Misérables’ heeft Vianden een Victor Hugo Museum, een Hotel Victor Hugo en een monument met zijn beeld, dat zich haast bewust lijkt af te wenden van de grote burcht boven hem.

Maar gelukkig houdt Kasteel Vianden wél altijd een oogje in het zeil. Op Victor Hugo. En op al die stervelingen die een paar uurtjes komen ontspannen in het stadje beneden. Da’s mooi, want wie al zoveel ademtochten lang meegaat, bewaakt de weg naar eeuwigheid het best.

Advertenties

Responses

  1. Vianden, Monschau, Bouillon en La Roche mooie plaatsjes waar je je in een lang weekend kunt vermaken op een acceptabele rijafstand.

  2. Precies zoals je zegt en een mooi ritje om aan m’n nieuwe autootje te wennen: en het autootje aan mij. Volgens mij zijn we heel tevreden met elkaar 🙂

  3. Sprookjesachtig!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: