Gepost door: prretje | april 17, 2011

Biertje!

Als we aan het eind van de zaterdagmiddag drie fietsen in en op de auto terugzetten op een parkeerplaats in de buurt van de Linge knikken we elkaar tevreden toe. Weken geleden hebben we (m’n zus, schoonzusje en ik) op goed geluk de perfecte datum geprikt voor dit tochtje van zo’n vijftig kilometer door de Betuwe en onze gezamenlijke conclusie kan niet anders zijn dan dat er geen betere dag te vinden was geweest voor dit uitje.

Wie de lente tegelijkertijd wil ruiken en zien, kan z’n hart ophalen in dit gebied dat bekend staat vanwege zijn fruitboomgaarden, rivieren en vergezichten. Hoewel zacht zoevend op een motor over kronkelige dijkjes mij ook geen straf lijkt, is de fiets natuurlijk het ideale vervoermiddel om de omgeving zo optimaal mogelijk in je op te nemen. Bovendien heb je altijd de mogelijkheid op- en af te stappen wanneer je wilt. En vooral dit laatste argument is van onschatbare waarde als je met drie vrouwen op stap bent in deze streek.

Want het was vooral veel afstappen. Hoewel fietsen van knooppunt naar knooppunt de mogelijkheid biedt om nooit te hoeven stoppen voor het raadplegen van de kaart, kunnen andere onverwachte elementen het tempo danig vertragen. Een thee/koffietuin voor een bakkie met appeltaart, een brocantewinkeltje, een pittoresk dijkhuisje aan de rivier, heel veel dartelende lammetjes, ganzen en zwanen, onschuldig kijkende koeien, curiosa, nog een theetuin maar dan met lekkere broodjes, ooievaars in het weiland of bovenop hun nest, een lui terrasje midden in een dorpje: redenen genoeg om een pitstop te forceren.
“Hé meneer, leuk huis!”, roept m’n schoonzusje terwijl ze haar duim als teken van compliment omhoog steekt naar de zoveelste bezitter van een stijlvol onderkomen. Lachend neemt de eigenaar deze blijk van waardering in ontvangst.
En zo gaat het de hele dag. Met een zacht zonnetje en vrijwel geen wind is het overal mooi, is iedereen aardig en lijken problemen slechts op andere planeten te bestaan. “Nee, die fietsen hoef je hier echt niet op slot te zetten. Zelfs m’n auto sluit ik ’s nachts nooit af”, zegt de bazin van Theetuin De Akker.

Wanneer ik iets achter ben geraakt om een paar fotootjes te schieten, maan ik m’n mountainbike aan tot een korte inhaalrace. Bij binnenkomst van het dorp Echteld herken ik op het laatste moment m’n twee reisgenoten die waarachtig alweer op een terras van de plaatselijke uitbater zijn beland. Dreigt er zich toch nog een klein probleempje voor te doen want ik klots zolangzamerhand van de koffie- en theepauzes. Maar als ik even later achter een heerlijk gekoeld wit biertje zit en om me heen kijk, is er geen enkel vuiltje aan de lucht te bekennen.

Deze Betuwetocht is er niet eentje om moe van te worden maar simpelweg om te beseffen dat het voorjaar heerlijk is en dat het gelukkig ook nog zomer wordt.

Advertenties

Responses

  1. De Linge is ronduit prachtig. Het rivierenland is een van de mooiste regios die Nederland kent, IMHO.
    Canu "float-in"

  2. Goh, wat vervelend om zo’n weekend te hebben! Volgens mij heb je dan het gevoel alsof je een hele week bent weggeweest. Gezellige foto’s in ieder geval.
    Groeten Sophie


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: