Gepost door: prretje | april 13, 2011

Alles kantelt

“Alle aardse lampen zijn gedoofd, de vuren van de bakkersfirma’s Hus en Zaat nog niet onstoken, de doden en vermisten van de wijk zitten op de stenen muurtjes van het puin stil voor zich uit te staren en met een zacht suizend geluid gaat heel onze wijde, naar boven gekeerde Bezuidenhoutse wereld op in de donkere sterrennacht en dus moet het tussen middernacht en vijf uur zijn.”
Een beeld van het na-oorlogse Den Haag, gezien door de ogen van een opgroeiende jongen. 

Een schrijver die zo schitterend met taal speelt, kan dat ook moeiteloos met tijd. En met personages. Tomas Lieske in ieder geval wel. Hij weet het onmogelijke op zo’n manier te beschrijven dat het volledig geloofwaardig is.
Jezelf ontmoeten als het jongetje of meisje dat je eens was. Misschien zouden we dat allemaal wel willen maar we weten dat het niet kan. Of toch wel? Anton, een dertiger, komt zichzelf als jongen op straat tegen en gaat met hem op reis naar het verleden. De onschuldige jonge Anton is in de ban van het Duitse meisje Rosemarie dat begin jaren vijftig in hun gezin werd geplaatst. De volwassen Anton heeft zijn vrouw Robin verloren bij een verkeersongeluk en herinnert zich Rosemarie niet meer zo goed. Zijn herinneringen stemmen nauwelijks overeen met de gebeurtenissen die de kleine jongen nog maar net achter de rug heeft. Is hij dan zoveel vergeten?
In deze reis van de jongen, die vol is van wat hij meemaakt, en van de man, die weet wat de jongen nog te wachten staat, kantelt alles. Wie als volwassene terugkijkt op zijn kinderjaren, ontdekt dat niets helemaal vast op z’n plaats staat. Macht en onmacht, goed en slecht, oorlog en vrede: als de onschuld van de jeugd verdwenen is, kan de perceptie van dit soort zaken zomaar kantelen.

Een onbestaanbaar avontuur, persoonlijk en ontroerend, alsof je er echt bij bent. 
En deze conclusie kantelt dan weer niet.

Advertenties

Responses

  1. Goede tip. Ga ik voor mijn moeder bestellen, die woonde in de oorlog in de Bezuidenhout.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: