Gepost door: prretje | januari 21, 2011

Groei

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met boekjes lezen, zeggen wij altijd op de bieb als ouders vragen vanaf welke leeftijd hun kinderen lid kunnen worden.

In het leesbevorderingsprogramma BoekStart gaat ’t erom het lezen met heel jonge kinderen aan te moedigen. Zelfs met een baby van een paar maanden valt er al genoeg te genieten van boekjes, al lijkt het in het begin meer op spelen dan op lezen. Door samen plaatjes te kijken, te praten en te zingen krijg je een goed contact met je kindje en da’s gezellig maar ’t helpt ook bij de ontwikkeling van de taal. Onderzoek wijst uit dat kinderen die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders boekjes lezen een veel grotere woordenschat hebben dan kids die nooit een boek in de knuistjes krijgen. Daarom is er in drie vestigingen van onze bibliotheek in het kader van BoekStart een babyhoek ingericht met een speciale babycollectie. In samenwerking met de gemeente en het consultatiebureau wordt de boodschap ‘Baby’s houden van boeken’ vanaf nu nog duidelijker uitgedragen.

“Toen ik van dit project hoorde”, vertelde de burgemeester vanochtend aan de toegestroomde ouders met baby’s, “dacht ik eerst dat ’t een beetje overdreven is om al met deze heel jonge kinderen te gaan lezen. Maar toen herinnerde ik me dat mijn eigen kinderen eigenlijk ook al zo vroeg voorgelezen werden. Mijn zoon van tweeëntwintig kent nu nog woordelijk een versje dat wij ‘m vrijwel dagelijks voorlazen toen hij zo klein was als jullie kindjes. En dan zal ik er maar gelijk eerlijk bij zeggen: dat voorlezen nam ík voornamelijk voor mijn rekening.”
Daarna deelde de burgervader tientallen BoekStartkoffertjes met een leuke inhoud uit en werden de gratis bibliotheekpasjes voor de kleintjes aan de ouders overhandigd.
“Natuurlijk lusten wij wel een bakkie koffie en een stukje taart”, zeiden twee jonge vaders die trots met hun kleine meissies op schoot zitten. “Mazzel dat dit net op onze papa-dag is. We vallen met onze neus in de boter. Ja hoor, dit wil ik best nog wel eens herhalen voor de presentatrice van de lokale omroep.” 

Een baby op een boxkleed, eentje in de kinderstoel, een ander in het wippertje, twee in de box, drie met een flesje, één aan de borst, heel veel baby’s op schoot, een paar kruipend, één slapend en overal wagens en maxi cosis. Het is een gezellige en krioelende bende. Allemaal uitgerukt vanwege leuke boekjes. 
Deze ouders hoeven we niets meer te vertellen. Het is duidelijk wat er met hun nageslacht gebeurt en ze zijn overtuigd: van lezen groei je!

Advertenties

Responses

  1. Leuk verslag Irene! En wat een leuke doelgroep!

  2. Boekstart vormt zo een goed fundament voor de toekomstige generatie.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: