Gepost door: prretje | januari 11, 2011

Dobberen

Openbare vergadering van de commissie Welzijn, punt 8 Project Bibliotheek in het centrum.

Na lang lobbyen en veel uitstel staat vanavond eindelijk de bieb op de agenda. In het gemeentehuis doet de politiek z’n zegje over de projectopdracht zoals die is geformuleerd voor De Bibliotheek aan Zee: ‘Realisering van een aantrekkelijke centrale bibliotheek in het centrum van Katwijk aan Zee, waarbij de mogelijkheid wordt onderzocht van combinatie met andere culturele functies en waarbij enkele bibliotheek steunfuncties in de wijken voor de minder mobiele doelgroepen kunnen ontstaan als onderdeel van een wijkcentrum’.
Duidelijk is dat er vanavond geen definitief besluit gaat worden genomen maar het is ook helder dat als er nu geen draagvlak bij de fracties te vinden is, het hele plan de prullenbak in kan. Op het puntje van de stoel dus.

In eerste termijn zijn de baren woelig, de zeeën diep en de golven hoog. Hoewel de verschillende woordvoerders de bibliotheek een warm hart toe dragen, worden er vooral veel vragen over én talrijke bezwaren tegen het project op tafel gelegd. Het kan alle kanten op gaan. Verzuipen we of blijven we drijven? 
Dan komt de portefeuillehouder aan het woord en voor dit project is dat de burgemeester. Hij gooit de reddingsboten uit, blaast wat zwembandjes op en weet met een uitgebreid en enthousiasmerend verhaal de zwarte zee iets minder onstuimig te maken.
In tweede termijn zijn de effecten van rustiger vaarwater merkbaar. Waar eerder de wind hard tegen was, blaast hij nu veel meer in balans. De tocht naar de toekomst kan worden voortgezet als het lijstje met aandachtspunten mag meevaren en er regelmatig een haven wordt aangedaan om het vaarschema te laten controleren en goedkeuren. De ervaren kapitein zegt dit toe en weet zowaar iedereen aan boord te houden.

Het is een aparte ervaring speelbal op de politieke golven te zijn. Maar met een projectnaam als De Bibliotheek aan Zee is het niet meer dan logisch goed te leren dobberen als je wilt overleven.

Advertenties

Responses

 1. Je beeldspraak werkt verhelderend.

 2. Ik duim dat het allemaal goed komt, aan je inzet zal het niet liggen. Als dat prachtige nieuwe gebouw op een superlokatie open gaat dan krijg ik toch wel een uitnodiging voor de officiële opening????

 3. Wat ik niet begrijp is, wat is er mis de huidige hoofdvestiging? Die overigens, naar mijn mening, nu al te veel dingen doet waar een bibliotheek zich niet bezig mee hoort te houden (cd’s, films, games – dat is gewoon concurrentievervalsing). Waarom zou je investeren in een nieuw concept, als je nu eigenlijk al weet dat de functie van een bibliotheek toch steeds minder belangrijk wordt. Richt je op je core business, en doe dat goed. Die bibliotheek doet nu al te veel dingen waar een bibliotheek zich niet bezig mee hoort te houden (cd’s, films, games – dat is gewoon concurrentievervalsing).

  Ik herinner mij dat ik eens op een bloedhete dag in een Amerikaans provinciestadje een bibiotheek invluchtte, omdat ik daar airco verwachtte – en verbijsterd was over het gigantische aantal boeken daar. Ik vond zelf een heel schap met boeken over zeer specifieke Nederlandse onderwerpen. En geen gekkigheid met games en cd’s of winkelopstellingen. Maar schappen met ladders om ook bij de bovenste plank te komen.

  Dus wat de bieb nodig heeft is een beperkte functie met alleen het uitlenen van boeken. Dat is de functie van een bibliotheek, totdat de laatste bezoeker en medewerker het licht uit kunnen doen. Ik weet, het klink hard, maar het heeft geen om een stervend paard nog eens te gaan optuigen.

  Wat ik wel naar snak, is een boekwinkel als Barnes and Noble. Dat hebben we nodig – een winkel waar je gewoon boeken kunt lezen in grote stoelen waarin je wegzakt, waar je goede koffie kunt krijgen en sandwiches als je honger hebt. Wie brengt dat concept nu eens naar Nederland?

 4. Oh, en ik haat WordPress! Bij Blogger kan je je reacties tenminste editen!

 5. Grotendeels eens met Martin (op de concurrentievervalsing na) . Bibliotheek is een plaats waar boeken bewaard worden en geen videotheek of platenzaak.
  In deze tijd waar er overal op cultuur wordt bezuinigd mag de bieb blij zijn dat de gemeente daar gemeenschapsgeld voor wil uittrekken, waarschijnlijk omdat er aansluiting gezocht werd met andere culturele functies en waarbij enkele bibliotheek steunfuncties in de wijken voor de minder mobiele doelgroepen kunnen ontstaan als onderdeel van een wijkcentrum. (In dat geval complimenten voor de opsteller van het stuk)

 6. Goed gedaan, prretje! Een mooie manier om de politieke mores te verwoorden.
  Tegen de heren Martin en Tim zeg ik: de laatste bezoeker of medewerker hoeft het licht niet uit te doen. Als de bibliotheek weet in te spelen op de veranderingen in de samenleving blijft ze waardevol en zullen er bezoekers blijven komen. Ja, dat gaat soms van au, bij klanten die verwachten dat alles bij het oude blijft.

 7. De bibliotheek moet niet als instituut in stand worden gehouden, want dan wordt het een doel op zichzelf. En dat is de bedoeling niet. Het gaat om de functie: een plaats waar boeken en kennis worden bewaard, zoals Tim dat zo treffend omschrijft. Dat moet je koesteren en waar mogelijk uitbouwen, en niet toegeven aan de grillen van de tijd. Als de bibliotheek dat wel wil doen, dan moet ze daar dan ook maar zelf de middelen voor op tafel zien te leggen, daar mag geen belastinggeld voor worden aangewend.
  Ik ben er ook voor dat een bibiotheek zich veel meer op studie- en referentiemateriaal moet richten. Er is meer dan Wikipedia en Google, maar daar moet een bibiotheek dan wel in voorzien. I vind het belangrijker dat je in een bibiotheek terecht kan voor bijvoorbeeld informatie over de rol van religie bij de bouw van Machu Picchu, dan voor de nieuwste versie van Wii of Need for Speed of een cd van U2. Die kan je overal vinden. Al vragen er weinig mensen naar zulke detailleerde kennis, het is de functie van een bibliotheek om zich daar op te richten. Al betekent dat dat je daarvoor maar één filiaal nodig hebt.

  • Mooi te lezen dat er zoveel verschillende ideeën en meningen zijn over een onderwerp als de bibliotheek. Dat betekent in ieder geval dat er ‘leven’ in zit. Met Martin en Tim zou ik graag een avond in discussie gaan onder het genot van een goed glas wijn want het is haast niet te doen om hier op elk argument in te gaan, hoewel ik kansen genoeg zie om jullie deelgenoot te maken van andere inzichten.
   Ik vind het zelf wel van lef getuigen dat het management van onze bibliotheek samen met de gemeente een toekomstvisie gaat ontwikkelen voor de bibliotheek en de mogelijkheden onderzoekt voor een nieuw concept wat betreft de spreiding. Wat zou er makkelijker zijn dan achterover te leunen en te zeggen dat je het allemaal zo goed doet (wat we ook doen met 30% van de bevolking ingeschreven als lid t.o.v. een landelijk percentage van 23%) en te zeggen dat je alles wilt laten zoals het is? Dan ben je, denk ik, niet alert bezig en sta je straks hulpeloos als de bezuinigingen ons langzaam maar zeker wegvagen. Dus wat mij betreft voor de troepen uitlopen, zelf een visie ontwikkelen op de toekomst met als uitgangspunt dat de exploitatie van het geheel geen cent meer kost (en wellicht minder). En dat betekent zonder oogkleppen op kijken naar een plaatje waar je ook in 2020 mee verder kunt. Geen tunnelvisie maar de bereidheid om keuzes te maken en met behulp van moderne technologie en innovatie proberen het goede te behouden maar op een andere manier. Een flexibele organisatie speelt in op ontwikkelingen in plaats van achter de feiten aan te lopen.
   En als we dan toch in gesprek zijn, kunnen we het ook hebben over het begrip ‘informatiedrager’ en over het gebruik maken van de digitale bibliotheek die het mogelijkt maakt bestanden en catalogi te raadplegen en gewenste titels via de Aanvraagservice van de bibliotheek van elke locatie naar katwijk te laten komen. Je hoeft een boek niet op de plank te hebben staan om er aan te komen. En zolang bibliotheken onder meer afgerekend worden door hun subsidiegever op grootheden als uitleencijfers, leden en bezoekersaantallen is misschien te begrijpen dat er bij ons geen boek over de rol van de religie bij de bouw van de Machu Picchu ongelezen in de kast staat maar dat deze wel bij een speciale of wetenschappelijke bibliotheek te vinden is. Bovendien rechtvaardigt de kennis over de klantgroepen die wij bedienen deze keuze. En dan heb ik het nog niet eens over de beperking van het aanschafbudget. Keuzes maken…
   Genoeg wat mij betreft. Ik zal jullie hier blijven informeren over de ontwikkelingen. In ieder geval pakken wij de uitdaging op!

 8. Wat een lang stuk heb je geschreven (en dat na je Suarez-je)

  Jullie begroting* gezien hebbende concludeer ik dat de lezersbijdragen (3,5 ton) bepalen wat er besteed kan worden in de collectie en media (3 a 4 ton). Verandert het een dan heeft dat gevolgen voor de ander. Op dit moment doen jullie er alles aan om de terugval van lezers tegen te gaan, zodat er op de huidige voet kan worden voorborduurd.
  Volgens diezelfde begroting lopen sinds 2009 de kosten voor huisvesting jaarlijks terug. Hopenlijk gaan de huisvestingskosten van een nieuwe bieb voor de burger niet meer kosten want dan gaat het onvermijdelijke gebeuren, of de lezersbijdragen omhoog of de bijdragen van de gemeente gaan omhoog of moet er gesneden worden in de collecties.

  Of heeft mw. Buwalda nog andere inkomstenbronnen beschikbaar?

  *bron: http://www.bibliotheekkatwijk.nl/default.asp?content_id=110


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: