Gepost door: prretje | december 19, 2010

Nu en altijd

Eeuwen geleden begonnen Jozef en Maria op een winterdag hun tocht naar Bethlehem. En zaterdagavond reisden wij (twee vrienden en ik) door een witte wereld naar Naarden. Met een bijzondere missie, waardoor waarschuwingen het weer betreffende, niet aan ons besteed waren. In het bezit van een kaart voor het kerstconcert van de Mariavespers van Monteverdi door de Nederlandse Bachvereniging aarzel je niet en ga je op weg.

Claudio Monteverdi (1567-1643) liet zijn Mariavespers (1610) vierhonderd jaar terug al uitvoeren in de monumentale San Marco basiliek van Venetië, waar hij zelf kapelmeester was. De Grote Kerk in Naarden was voor ons nu een prachtige locatie om onder de indruk te raken van zijn muziek.
Monteverdi werkte op de grens van kerkelijke en wereldlijke muziek en componeerde in een voor die tijd moderne stijl: vol dramatiek, contrasten, vele klankkleuren, afwisseling van solisten, koor en instrumentale stukken. Muziek, niet gereserveerd voor geestelijken, notabelen en rijken maar verstaanbaar voor paus, kenner en de gewone mens.
Van drie van deze gewone mensen weet ik in ieder geval zeker dat ze op deze avond de afwisseling van psalmen met hoofse liefdesliederen verrassend vonden en dat ze de uitvoering van orkest, koor en solisten als een adembenemende pracht over zich heen lieten komen. En ik vermoed dat vele honderden mensen die mooie ervaring met ons deelden.

Monteverdi had er, denk ik, geen moeite mee gehad als hij gehoord had wat een wel heel gewoon mens opmerkte bij het verlaten van de kerk: “Volgende keer weer naar de Stones.” Smaken verschillen nu eenmaal en dat is van alle tijden, zou hij vast gedacht hebben. Of in onvervalst Latijn geformuleerd:
Sicut erat in principio et nunc et semper, et in saecula saeculorum – Zoals het was in het begin en nu en altijd en in de eeuwen der eeuwen.

Amen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: