Gepost door: prretje | november 24, 2010

Omvallende kasten

“Kijk je uit voor omvallende kasten vandaag?” 

Het herinrichtingsverhaal van Katwijks grootste boekenkast is in een nieuwe fase gekomen. Elke kast die door de vaardige handen van de monteurs is aangeraakt, wordt daarna snel door de bibliotheekmedewerkers geconfisceerd. De eerste deadline die in de agenda staat is vrijdagmiddag, als de ruim 160 verrijdbare boekenflats die we in gebruik hebben, weer worden opgehaald. Het is dus zaak achter de mannen aan te werken en de kasten, nadat ze verwend zijn met een fris sopje, weer te vullen met inhoud. De tekening met wat waar en in welke kast komt, ligt klaar.

Het klinkt eenvoudig maar in de praktijk zijn er de nodige hobbels te nemen. Allereerst moet je uit de vele roldozen die her en der geparkeerd staan, degene zien te vinden die je nodig hebt. “Wie heeft er in hemelsnaam de letters g t/m k van de historische romans gezien?”, roept een collega wanhopig verstrikt tussen tientallen karren. 
Vervolgens krijg je te maken met het gegeven dat de romans heel anders geplaatst worden dan tot nu toe het geval was. Niet meer alfabetisch maar in een soort interessewerelden, waardoor het lastig is precies te weten hoe je uitkomt met de beschikbare plankruimte. Wat volgt is dus een constant sjouwen en doorschuiven met boeken. “Nee, ik kom hier niet uit met die familieromans, dus jij moet met die romantische verhalen zeker acht planken terug beginnen.”

Met een oorverdovend lawaai dient de grootste moeilijkheid zich aan. Het omgaan met roldozen vol boeken betekent dat je regelmatig werkt met gevaar voor eigen leven. Wankele constructies, overhellend naar één kant, topzwaar en met doorzakkende kartonnen dozen door veelgebruik. En zo kan het gebeuren dat je het ene moment rustig boeken op een plank staat te rangschikken terwijl je het volgende moment het vege lijf ternauwernood kan redden wanneer zo’n tijdelijke boekenopslagplaats gelijk de Twin Towers in elkaar zakt.
Maar lukt het om al die hobbels te nemen, dan krijg je wél wat.

“Kijk je uit voor omvallende kasten vandaag?” 
De komende dagen ook nog maar opletten dan.

Advertenties

Responses

  1. En waar is onze dynamische ARBO medewerker in dit soort bloedstollende situaties?
    Veel succes komende tijs en oppassen he…

  2. Ben ik er een keer niet bij…..


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: