Gepost door: prretje | november 17, 2010

Kunstenaarskolonie

Bij het woord kunstenaarskolonie had ik altijd een vaag romantisch beeld van een groepje intellectuele en artistieke vrijbuiters die met elkaar een onconventioneel en zorgeloos bestaan leidden. Of dat idee klopte en wat die kunstenaarskolonie nu precies in Katwijk te zoeken had, dáár wilde ik graag meer van te weten komen tijdens de lezing van kunsthistoricus Annemarie Kingmans.

Een mooi verhaal met beelden bracht me van de landschapsschilders van de 17e eeuw (o.a. Jan van Goyen en Jacob van Ruisdael) via de Romantiek naar de allereerste kunstenaarskolonie in Frankrijk, Barbizon. In Nederland onstond de Haagse School en ging men op zoek naar het onaangetaste dat ‘buiten’ gevonden werd: in de dorpen, in het vissersleven, in het werk op de bomschuiten. Dit was in Katwijk allemaal voorhanden en toen er ook nog een hotel, pensions en te huur zijnde huizen kwamen, wisten bekendere kunstenaars de weg te vinden naar dit dorp. Zoals B.J. Blommers, die bekend was in Amerika en daardoor ook buitenlandse schilders in zijn kielzog meenam. Jozef Israëls, D.A.C. Artz en Stengelin. Veel van hen kochten een huis in Katwijk of lieten er één bouwen. Willy Sluiter, die door zijn organisatietalent veel gedaan heeft voor de Katwijkse kunstenaarskolonie en iedere kunstmaker hartelijk ontving. Jan Toorop, Max Liebermann, Hans von Bartels, German Grobe, Edgard Farasyn: stuk voor stuk navolgers van de Haagse School die in Katwijk kwamen schilderen. Sommigen van hen waren hier veertig jaar lang elke zomer te vinden. Het einde van de kunstenaarskolonie kwam rond de Eerste Wereldoorlog.
De laatste jaren wordt met het evenement Katwijk En Plein Air teruggegrepen naar die bijzondere periode rond 1900. Een groep professionele kunstenaars wordt uitgenodigd om in de zomer gedurende een week op verschillende plekken in Katwijk en omgeving in de buitenlucht te gaan schilderen.

Zouden de schilders in deze moderne variant van de kunstenaarskolonie ook bij de makelaar binnenstappen? Of zouden ze gewoon in een hokje op het strand slapen? Ik hoop eigenlijk op dat laatste: dat past beter bij mijn beeld.

Advertenties

Responses

  1. Heerlijk Irene, die beknopt samengevatte geschiedenislesjes! Ben ik gek op 🙂

  2. Die schrijfstijl van Irene is inderdaad beeldend ook al was geschiedenis nou nooit mijn sterkste vak (eigenlijk was ik nergens echt goed in, maar dat terzijde)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: