Gepost door: prretje | oktober 12, 2010

3000 cadeautjes

Ze staan al een tijd in de gang. Zestig dozen, met daarin 3000 cadeautjes. Bedoeld voor dat deel van onze volwassen leden dat graag en gratis een vergeten literair meesterwerk ontvangt.

Vrijdag 22 oktober is hetweer zover. Dan is het in de bibliotheek de eerste dag van de cadeautjes-uitdeel-periode die Nederland Leest heet. Deze succesvolle leescampagne die tot 19 november duurt, draait dit keer helemaal om de roman ‘De grote zaal’ van Jacoba van Velde. Voordat iemand zich lichtelijk beschaamd gaat voelen omdat-ie nooit eerder van dit boek gehoord heeft, doe dat vooral niet: ik kende het zelf namelijk ook niet. En schrijfster Jacoba was ook een totale onbekende voor me. In ieder geval een heel andere sensatie dan vorig jaar toen ‘Oeroeg’ van Hella S. Haasse voor velen een feestje van herkenning was.

Het grote voordeel van het verzorgen van de pr van een organisatie is dat je altijd vroeg op de hoogte moet zijn en je vaak eerder in allerlei zaken moet verdiepen dan de rest. Zo komt ’t dat ik vorige week al uitgebreid kennis heb gemaakt met Jacoba en haar grote zaal en eerlijk gezegd ben ik door beiden wel een beetje geïntrigeerd geraakt.

Door Jacoba, vanwege haar bijzondere leven. In 1903 in Den Haag geboren, door het geringe inkomen van haar ouders maar tot haar tiende jaar naar school geweest, zichzelf verschillende talen eigen gemaakt, danseres in Parijs, begaf zich in Parijse artistieke milieus, werd vertaalster van het werk van de schrijver Samuel Beckett, literair agente in Frankrijk, twee mislukte huwelijken, schrijfster van twee romans en tien verhalen en ook nog een carrière als dramaturge en een belangrijke rol bij de introductie van modern Frans theater in Nederland. Ze stierf in 1985 in Amsterdam.
Maar ook nieuwsgierig naar dat vergeten meesterwerk ‘De grote zaal’, dat bij het verschijnen in 1953 zowel nationaal als internationaal lyrische recensies kreeg. Die Welt bij het verschijnen van de Duitse editie: “Men leest dit boek, dat in al zijn zwaarmoedigheid door waarachtigheid troost, in één ruk uit.” The Observer schreef naar aanleiding van de Engelse editie: “Hoe prachtig zijn de scènes opgebouwd, luchtig ook, alsof ze achteloos neergeworpen zijn.” Niet een boek met het vrolijkst denkbare thema maar wel met eentje waar we allemaal mee te maken krijgen: de eenzaamheid van de mens en het onvermijdelijke einde van ieders leven, de dood. Het verhaal is gesitueerd in een verpleegtehuis, waar een oude vrouw haar laatste dagen slijt en terugkijkt op haar leven. Actueel tot op de dag van vandaag.

Ik ga m’n cadeautje zeker ophalen bij de bieb. Want nee, ik heb ‘m ook nog niet. Kijk maar wat er in strenge zwarte letters op de zijkant van de dozen staat: niet uitdelen voor vrijdag 22 oktober. Ook als pr-vrouw lukt het me dit keer niet voor de troepen uit te lopen.

Advertenties

Responses

  1. Maar als je lezen stimuleert, betekent dat toch dat mensen veel minder tijd hebben om zich geestelijk te verrijken via de diverse informatiebronnen die hen vandaag de dag online ter beschikking staan? Is er overigens geen iPad versie beschikbaar?

  2. Als je nu even goed nadenkt, dan kun je toch niet anders dan concluderen dat je, ook voor online informatiebronnen, moet kunnen lezen. Lezen is de basis van alles en het is een soort van roeping van me om dit altijd te stimuleren. En voor de enkeling die het waard is, ben ik ook nog bereid een ongetwijfeld ouderwets en romantisch pleidooi te houden over het inmense genoegen om met een boek op schoot te reizen naar een verre horizon, een andere tijd of de gedachten en het verhaal van zomaar iemand anders tot me te nemen.
    Je gaat me toch niet vertellen dat je echt een iPad hebt? Als dat zo is, kom ik terug op je vraag…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: