Gepost door: prretje | september 28, 2010

Liftgirls

“Hij doet niets”, zegt onze 84-jarige dagelijkse bezoeker. Na een middag kranten lezen, gesprekken voeren, nog meer lezen, afgewisseld met een dutje, staat hij met z’n boodschappenkistje op wielen om een uurtje of half zeven ’s avonds bij de lift. En inderdaad levert een druk op de liftknop van de bieb niets anders op dan stilte. Ook op de tussenverdieping en op de bovenste etage weigert de lift elke medewerking.
Onze oude huisvriend staat intussen bedenkelijk te kijken onderaan de trap. “Laat ik nu juist een beetje last van mijn heup hebben”, zegt hij. Ik hijs z’n karretje omhoog en dankbaar sloft hij de avond in, nog mompelend dat we maar een monteur moeten laten komen.

Net als het gebouw waarin wij gehuisvest zijn, is ook de lift in 1975 geboren. Hoewel feitelijk 35 jaar oud, betekent dit in lifttermen dat ‘ons apparaat voor omhoog en omlaag’ zo ongeveer uit de middeleeuwen stamt. En zo ziet-ie er ook uit. Met grote knoppen. Zonder digitaal venstertje of wat dan ook. Onderdelen zijn niet meer voorhanden en slechts een enkele monteur is nog in staat dit antieke gevaarte in bedrijf te houden.
Vrijdagavond, 3 vrouwen in dienst en een kapotte lift. Met een drukke zaterdag voor de boeg is het haast geen optie om kinderwagens, rolstoelen, buggy’s en rollators niet van afdeling te kunnen laten wisselen. “Dat zullen we nog wel eens zien”, spreken we elkaar heldhaftig toe.
Na een korte inspectie blijkt dat alle drie deuren niet meer open willen en dat de lift zelf ergens tussen hemel en aarde zweeft. In een duister verleden heb ik van een liftmannetje een paar handigheidjes geleerd die ergens genoteerd staan. Collega 1 zoekt de map waarin de beschrijving moet staan, collega 2 haalt het benodigde staafje tevoorschijn en ik krijg de eer ermee te toveren. Nadat we allereerst de stroom hebben uitgeschakeld, steek ik de staaf in een gaatje boven de deur en wriemel er net zo lang mee heen en weer tot ik houvast voel en ‘m een slag kan draaien. En waarachtig de deur schiet van het slot. Niet zo slim is dat we voor de deur gekozen hebben die zicht geeft op de onderkant van de erin hangende lift. Dan maar naar boven om het hele proces te herhalen. Staafje mee, in het gaatje, heen en weer rommelen, draaien en de liftdeur is open. Nu er geen belemmering voor het zicht is, wordt duidelijk dat er in de lift een knop op ‘buiten bedrijf’ is gezet. Alleen zal ik, om die knop goed te zetten, in de lift moeten springen want deze hangt zeker 40 centimeter lager dan de deur.

Een korte aarzeling waarin ik mezelf al met lift en al naar beneden zie storten, nagezwaaid door m’n twee collega’s. Dan maak ik de stap naar beneden, zet de knop om en klauter weer uit de lift. Het staafjesritueel herhaalt zich nu in omgekeerde richting. De deuren moeten weer dicht. Als alles in de oorspronkelijke staat is teruggebracht, kijken we elkaar aan: zou-ie wél of niet? We lopen naar beneden en schakelen de stroom weer in. Collega 1 drukt op de liftknop en het onvoorstelbare gebeurt: een vertrouwd gesteun en gekreun klinkt op uit de liftschacht.

We geven elkaar met een grote glimlach een high five. In lifttermen zouden ze ons, de liftgirls, waarschijnlijk ook middeleeuws noemen. Maar zolang wij op genadeloze wijze het nietsdoen van dit mechanische apparaat opheffen, kan het niet anders dan dat de vergelijking met die donkere jaren van weleer slechts door pure zwartkijkers wordt gemaakt.

Advertenties

Responses

  1. Helden!!

  2. Briljant !

  3. Dank, hier geen liftboy nodig (voorlopig…)

  4. Het gaf daarna meteen een geruststellend gevoel om met een kar vol boeken naar boven te moeten in de lift!

  5. en dan nu de grote vraag….Wie heeft die “buiten bedrijf-“schakelaar in de lift in eerste instantie omgezet en hoe is deze persoon dan uit de lift gekomen?

  6. laat me weten als dit prachtige ding wordt gemoderniseerd
    ik verzamel de knopjes dus dankje


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: