Gepost door: prretje | september 27, 2010

Lets’s play

Wie denkt hier een foto te aanschouwen van een paar overjarige hippies, heeft slechts ten dele gelijk. Voor het andere deel zijn het gewoon collega’s die zich op serieuze wijze verdiepen in de wereld van het digitaal entertainment.

Maandagochtend en een groot deel van de frontofficemedewerkers meldt zich in de vestiging Katwijk aan den Rijn voor de workshop Gamen in de Bieb. Waar veel bibliotheken ons zijn voorgegaan, sluit nu ook Katwijk aan in het rijtje van biebs waar gegamed kan worden. Er is een zogenaamde Game Case aangekocht, een soort zwarte doos waarin Hans Klok normaal gesproken z’n bevallige assistentes in stukken zaagt maar waar in dit geval een playstation, een wii en een x-box geplaatst zijn. Bij de overdracht van deze box met games zijn twee uur instructie en gewenning voor het personeel ingepland.

Centraal nemen we met elkaar nog eens door waarom je niet meer om games heen kunt. De fijne bijkomstigheden van een spelletje spelen zijn dat je beter kunt worden in strategisch nadenken, analyseren, Engelse taal, multi-tasking, samenwerken, hand-oog coördinatie, probleemoplossend werken en sociale binding. Dat is nog al wat. In het kader van Kennis & Informatie, Ontwikkeling & Educatie, Lezen & Literatuur, Kunst & Cultuur en zelfs Ontmoeting & Debat passen games prima in de bieb. Zeker als de bibliotheek zorgt voor goede randvoorwaarden (leeftijd, wat je aanbiedt, voor hoe lang) dan ligt een groot succes op de loer. Komende vrijdag gaat er op deze manier op een speciale seniorenochtend in de bieb gebowld worden, vanaf december staat de flexibele spelletjesdoos in de jongerenhoek van de hoofdbieb opgesteld en verder kan-ie bij allerlei evenementen worden ingeschakeld.

Na de theorie gaan we eerst maar eens aan onze eigen mediawijsheid werken met Sports Resort en Mario Kart op de wii, Buzz quiz tv op de playstation en Guitar Hero op de x-box. Een paar doorgewinterde gamers, veel enthousiasme en nóg meer plezier. Voordat de Game Case definitief van ons is, wordt de technische kant nog even snel belicht. Afstandbediening om het scherm omhoog te laten komen, aan- en uitknopjes, batterijen en oplaadsnoeren. “Er zit een gebruiksbeschrijving bij en jullie mogen altijd bellen”, zegt de baas van The Game Syndicate.

De baas van TGS beweert ook nog dat 57% van de Nederlandse 50-plussers regelmatig games speelt en dat 48% van de gamers vrouwen zijn.
Mijn dochter won vorige week een soort medisch westrijdje ‘wie het snelst via een scherm, zonder de eigen handen te zien, een hechtdraad ergens omheen kon bevestigen’. Waarop de professor haar toegevoegd had: “Goed gedaan, ik herken in jou ook een gamer. Net als ik ben.” Zijn studenten hield hij voor dat-ie minimaal twee uur per dag games speelde om zijn coördinatie en snelheid te oefenen. “Zie je nou wel”, zei ze tegen me, met een triomfantelijk lachje.

Oké, oké, de boodschap is duidelijk. Mijn belevingswereld is te benauwd en niet hip. Er moet een brug gebouwd worden. Als dáár een spelletje voor is…: vooruit, let’s play the game!

Advertenties

Responses

  1. Dit is de ondergang van de beschaving zoals wij die kennen. Ik ben diep geschokt. Doen jullie nog in boeken trouwens?

  2. Boven de vijftig zeker en behorend tot de 43%…: je wordt oud, Martin!

  3. Kan je ook een game aanbevelen voor een bibliothecaresse in de VUT die niet van spelletjes houdt? Iets zonder geweld, oorlog of buitenaardse wezens? Liefst iets dat ik on-line kan spelen om het eens uit te proberen? Leuk hoor, dat jullie nu zo´n ding hebben, ik zou mijn moeder meteen opgeven voor dat bowlen!

    • Cok, ik zal me, speciaal voor jou, gaan verdiepen in de spellen voor vrouwen op leeftijd die niet van spelletjes houden. Allerlei intelligente quizachtige games zijn er bijvoorbeeld maar mij lijkt de wii ook wel wat voor jou. In Spanje raak je toch een beetje van slag als het per ongeluk een dag regent en met een sportief bewegingsspel, blijf je dan tenminste een beetje in actie. Ook op het terras te spelen uiteraard, mét mooi weer.
      Nee, zover ik weet is er geen game over siësta houden 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: