Gepost door: prretje | september 21, 2010

Prinsjes en prinsesjes

Prinsjesdag. Ik was er vandaag ook een beetje bij.

“Leden van de Staten Generaal, dit is een verhaal over het mooiste visje van de zee.” Met net zo’n gedragen stem als de koningin een paar gemeenten verder de situatie van het land beschouwt, zo leest de juf op deze middag in de bibliotheek de kleuters voor uit een prentenboek. Maar waar de koningin er niet al te opgewekt uitziet, oogt de juf fris en vrolijk. En waar het gezelschap in de Ridderzaal stijf aan de stoel is gekleefd, zitten deze jonge toehoorders op hun grootste gemak te luisteren. De juf zit ook niet ver weg op een troon maar dichtbij op een limekleurige stoel. Ze heeft haar spijkerbroek en gympies aan en beweegt heel wat makkelijker dan de majesteit in haar lange robe.

Het enthousiame voor de vertelling van ombuigingen, barre tijden en bezuinigen haalt het niet bij het plezier van allemaal een eigen boek uitkiezen zodat de juf die later op school kan voorlezen. Blije bekkies en een verhaal met platen in de knuistjes terwijl elders vooral strakke gezichten te zien zijn vanwege een dalende koopkracht.

Als het tijd is om terug te gaan, ligt er geen rode loper op de trap en ook staan er geen koetsen met trappelende paarden klaar op de Schelpendam. Keurig in een rijtje, hand in hand, wordt er met elkaar teruggelopen in de herfstzon. “Wat een gedisciplineerd stel”, zeg ik tegen de juf. Ze knikt trots. “Ze vinden een bibliotheekbezoekje altijd zo ontzettend leuk. En ik ook. Maar ik vind ’t ook belangrijk dat ze zich goed gedragen, dat ik me niet hoef te schamen voor ze. Dus vooraf hou ik altijd een soort vriendelijk donderpreekje en dan gaat het eigenlijk altijd goed.”

Deze prinsjes en prinsesjes genoten vanmiddag van hun troonrede uitgesproken door hun koningin in hun Ridderzaal. Het was een mooie Prinsjesdag.

Advertenties

Responses

  1. Heb je leuk weergegeven!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: